Neispravni testovi: Kina pokreće istragu o kompaniji koja stoji iza neispravnih testnih setova za koronavirus koji su prodati Španiji Istaknuto

Autor  Mar 29, 2020

Kineska vladina regulatorna grupa najavila je u petak da istražuje Shenzhen Bioeasy Biotechnology, kompaniju optuženu za prodaju neispravnih koronavirusnih test-kompleta  zemljama poput Španije i Češke koje su u očajničkoj potrebi za njima.

Vijest dolazi nakon pritužbi iz Španije da je oko 70 posto nabavljenih kompleta testova bilo previše netačnih da bi se koristilo za dijagnosticiranje pacijenata koji su bili bolesni i zaglavili u hitnim službama, prenijeo je Foxnres.

Bioeasy je za pogrešne rezultate okrivio neuspjeh u prikupljanju uzoraka i ispravnu upotrebu setova, dodajući da predstavnici kompanije nisu pravilno komunicirali s kupcima o tome kako setovi rade.

Španjolska je neispravne testne setove kupila  prije nekoliko sedmica preko španskog dobavljača koji ih je uvozio iz Kine, prenio je Reuters.

Kina je priznala da Bioeasy vlada ove zemlje nije licencirala za njihovo izradu. Međutim, vrijeme i novac koji je Španija izgubila na neispravnim zalihama mogli bi imati pogubne posljedice za zemlju koja je sada u svojoj drugoj sedmici nacionalnog zatvaranja nakon što su slučajevi COVID-19 počeli.

Sve u svemu, Španija je kupila od Kine 467 milijuna dolara medicinskih potrepština, uključujući 950 ventilatora, 5,5 milijuna testnih setova, 11 miliona rukavica i više od pola milijarde zaštitnih maski za lice.

Španija ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19. U petak ujutro je umrlo 4.365 ljudi.

Globalno gledano, 542.788 osoba ima pozitivan test na novi koronavirus, a 24.361 osoba je umrla.

Španija nije jedina zemlja koja se bavi neispravnim setovima iz Pekinga.

Do 80 posto od 150.000 prijenosnih kompleta za brzi test koji je Kina poslala Češkoj bilo je neispravno, prema Expats.cz, lokalnom češkom vijestima.

Iako testovi mogu dati rezultate za oko 15 minuta, postoji izuzetno visoka stopa neuspjeha, što prisiljava mjesta poput Češke da se nastave oslanjati na konvencionalne laboratorijske testove koji traju mnogo duže. Češka trenutno obavlja oko 900 testova dnevno. (kraj)


Atrakcija