Minorna smrtnost u Rusiji: Rekordna stopa zaraženosti, mala smrtnost - šta se događa u Rusiji? Istaknuto

Autor  Maj 07, 2020

Rusija je očito na vrhuncu epidemije. Samo jučer zabilježeno je više od 10.000 novozaraženih, danas ponovno rekordan broj zaraženih u jednom danu.

Ove brojke građane Rusije pogađaju već danima. No Rusija ima malu stopu smrtnosti, navodno 0,9 posto - za razliku od Italije koja je imala stopu smrtnosti 13,6, ili Njemačke s njenim robusnim zdravstvenim sustavom - 3,9 posto.

Kako to objašnjavaju u Rusiji, govorio je za HRT Rajko Ružičko, direktora HTZ-a u Moskvi.

- Rusi su krenuli vrlo rano i agresivno u karantensku priču. Imali su informacije i svi potezi koje je njihova vlada radila bili su doista u skladu s onim što su naučili od drugih zemalja. Ključna je po mom mišljenju bila velika količina testiranja koje su napravili. Oni danas imaju preko gotovo pet milijuna testiranih ljudi, kazao je za emisiju Zajedno za zdravlje Ružička (HRT4).

Rusija od početka pandemije na oko 170.000 oboljelih ima 1500-1600 je umrlih.

- To samo potvrđuje da je strategija masovnog testiranja, izolacija od samog početka, pažnja prema starijima, kritičnim skupinama koje mogu razviti teški oblik bolesti, nešto što je dalo dobar rezultat, dodaje.

Rusija je već počekom siječnja krenula u zatvaranje granica. Među prvima su zatvorili željeznički i zračni promet prema Kini.

No zanimljiva je formulacija ruskoga ministarstva zdravstva - kada je riječ o umrlima, postoji sintagma: "smrt od ozbiljne osnovne bolesti". Ruska oporba smatra da službeni podaci nisu točni. Ružička nema takav dojam, smatra da su brojke korektne i da nema velikog razloga za skrivanje činjenica.

Ruski zdravstveni sustav je napregnut, 10.000 oboljelih svaki dan nije mala brojka.

- Međutim oni su vrlo rano krenuli u pripreme. Izgrađeno je nekoliko novih bolnica. Puno bolnica odnosno poliklinika je pretvoreno u infektološke bolnice. Bez obzira na velike brojke, oni su to predvidjeli. Ovo je velika zemlja, naravno da su se pripremili, meni se čini da je situacija pod kontrolom, kaže.

Unatoč brojkama, u Rusiji razmišljaju o popuštanju mjera.

- Karantena je produžena do 11. svibnja, 12. svibnja trebao bi biti prvi radni dan. Kao i u ostalim zemljama pogođenima pandemijom osjeća se pritisak neradnih dana odnosno zaustavljanja gospodarstva. Oni će ubrzo morati krenuti s oporavljanjem, odnosno nekim mjerama spašavanja određenih sektora i grana industrije, kaže.

Atrakcija