(2) Gradonačelnici svijeta: Svijet se ne može vratiti starim navikama Istaknuto

Autor  Maj 07, 2020

Nakon Covid-19, svijet se ne može vratiti na "staro", kažu gradonačelnici

Gradonačelnici svijeta objavili su „izjavu o načelima“ stavljajući klimatske akcije u središte planova oporavka
Gradonačelnici mnogih vodećih svjetskih gradova upozorili su da se nakon koronavirusne krize ne može vratiti starim navikama i "poslu kao prije" ako čovječanstvo želi izbjeći katastrofalno pogoršanje klime.

Gradski čelnici koji predstavljaju više od 750 miliona ljudi objavili su „izjavu o načelima“ kojom se obvezuju na stavljanje veće jednakosti i klimatske zaštite u središte svojih planova za oporavak.

Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka i jedan od potpisnika izjave, rekao je: „Pola mjere koje održavaju status quo neće nas zaštititi od sljedeće krize, prenosi The Guardian.

„Za ovo vrijeme nam je potreban novi dogovor - masivna transformacija koja obnavlja živote, promoviše jednakost i sprečava sljedeću ekonomsku, zdravstvenu ili klimatsku krizu.“

Mnogi su gradovi već najavili mjere podrške održivom oporavku sa niskim udjelom ugljika, od stotina kilometara novih biciklističkih staza u Milanu i Mexico Cityju do proširivanja staza i pješačkih naselja u New Yorku i Seattlu.

Mark Watts, izvršni direktor C40 grupacije gradonačelnika svijeta, rekao je da gradonačelnici imaju mnogo snage da zaštite svoje građane i oblikuju pravac oporavka. "Sada je ključno puno saradnje između veoma moćnih političara koji smatraju da je zeleni ekonomski oporavak apsolutno neophodan", rekao je.

„Govorimo o kolektivnom stvaranju sredstava i ulaganja, koji bi zatim podržavala električna vozila, podržavali rolo - biciklističke staze, podržavali preuređenje zgrada… C40 gradovi koji koriste stotine miliona dolara u svojim penzijskim fondovima za to i dobijaju vrlo dobre dugoročne prinose. "

Izjavu o načelima do sada su potpisali gradonačelnici koji predstavljaju 33 svjetska grada od Los Angelesa do Lisabona, São Paula do Seula, Melbournea do Mexico Cityja.

Izjava gradonačelnika o načelima oporavka upozorava da oporavak od Covid-19 „ne bi trebao biti povratak na „staro“- jer to je svijet na putu za zatopljenje.“
Također se navodi da će trenutno djelovanje na klimu „ubrzati ekonomski oporavak i poboljšati socijalnu jednakost, korištenjem novih tehnologija i stvaranjem novih industrija i novih radnih mjesta“.

Mike Bloomberg, predsjednik odbora C40 i bivši gradonačelnik New Yorka, rekao je: „Ova radna grupa posvećena je pomoći gradskim čelnicima kada rade na ekonomskom oporavku na načine koji nas vode u budućnost, a ne nazad u prošlost. Principi koje smo naveli usmjeravat će naše napore za razvoj novog normalnog - zelenijeg, zdravijeg i naprednijeg za sve. "

Atrakcija