Italija otvara restorane, Vatikan baziliku svetog Petra Istaknuto

Autor  Maj 18, 2020

Bazilika svetog Petra otvorila je svoja vrata u ponedjeljak, što je simbol povratka relativne normalnosti u Italiju, koja je otvaranjem restorana i kafića ušla u drugu fazu otpuštanja mjera uvedenih zbog suzbijanje pandemije.

Italija je bila prva država koja je prije dva mjeseca proglasila karantenu zbog širenja koronavirusa.

Zemlja je i dalje traumatizirana, s 32 tisuće mrtvih i ekonomijom na koljenima, ali je od 4. maja počela osjećati dašak slobode, kada je proglašena tzv. 'polukarantena', odnosno ublažene su donekle mjere ograničenja kretanja i pokrenuti neki dijelovi gospodarstva, prenosi Hina.

U nedjelju je tako u centru Rima, još uvijek ispražnjenom od automobila i turista, bilo dosta ljudi, šetača, biciklista, trkača. Često s kirurškim maskama na licima, kretali su se oko Koloseuma, Trajanovih tržnica i Foruma. Sve pod budim okom karabinjera koji su pazili da ne budu u prevelikim skupinama.

Svjetlo nakon 69 dana

Danas se u zemlji otvara većina malih i velikih trgovina, frizerski saloni, saloni ljepote, kafići i restorani.

- Italija je upalila svjetla nakon 69 dana, piše La Repubblica.

Zatvorena od 10. marta, svoja je vrata otvorila i bazilika svetog Petra, srce Vatikana. Krajem prošlog tjedna je dezinficirana i sada prima posjetitelje, ali u ograničenom broju i uz nužno poštivanje razmaka.

Papa Franjo kazao je u nedjelju da je to "znak nade", ali je sve pozvao da poštuju mjere koje će zajamčiti svačije zdravlje.

Misa ondje još neće biti, ali zato je jedna planirana u podne u veličanstvenom Duomu, gotičkoj milanskoj katedrali, simbolu Lombardije, pokrajine najteže pogođene Covidom-19.

- Ne možemo si priuštiti čekanje na cjepivo da otvorimo zemlju, rekao je u subotu talijanski premijer Giuseppe Conte, najavljujući ovu fazu popuštanja mjera.

Očekuje se da će danas otprilike 70 posto kafića, barova, sladoledarnica i restorana početi s radom, za koji su se užurbano pripremali zadnjih dana.

Iduća faza predviđena je za 25. svibnja otvaranjem sportskih centara, bazena i nekih škola, a 3. lipnja Italija kani otvoriti svoje granice u nadi da će oživjeti turistički sektor.

Atrakcija