Odmazda zbog istrage? Rat ječmom i govedinom - Zategnuti trgovinski i diplomatski odnosi između Australije i Kine

Autor 

Australiju je jutros pogodio još jedan udarac njenog najvećeg trgovinskog partnera, Kine. Izvoz ječma sada će se suočiti sa 80% većom carinom od Pekinga, njihovog glavnog tržišta. Za Canberru je to loš ishod višegodišnjeg trgovinskog spora i sada se namjeravaju žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Australijski promatrači strahuju da je ovaj potez odmazda Kine za politiku Australije oko istrage zbog izbijanja panmdemije.

Australija se zalaže za globalnu istragu porijekla virusa i širenja. Kampanja oko istrage koju je pokrenula Australija je dobila na značaju - i sada i EU zagovara nezavisnu istragu putem Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je BBC.

Kina je negirala da je njen trgovinski potez povezan s zahtjevom Australije za istragu oko virusa, ali u Australiji postoji zabrinutost. Prošle sedmice bio je aktuelan spor oko australijskog izvoza govedine u Kinu. Kineski ambasador upozorio je na bojkot australske robe u Kini ukoliko Australija nastavi sa istragom.

Canberra je tu prijetnju nazvala "ekonomskom prisilom" te najavila da se drži svojih vrijednosti i nastavlja sa istragom.

Atrakcija