Printaj ovu stranu

"Sumnjive", "vjerovatne" ili "moguće" uloge virusa korona u smrtnim ishodima: Koliko je u Meksiko Sitiju stvarno umrlih od korone? Istaknuto

Autor  Maj 20, 2020

Prema registru potvrda o smrti u Meksiko Sitiju, u 4.777 slučajeva su ljekari pominjali Covid-19 kao mogući ili vjerovatni uzrok smrti, što je tri puta više od službenog broja smrtnih slučajeva u tom gradu.

Savezna vlada priznala je samo 1.332 potvrđene smrti u Meksiko Sitiju od kada je počela pandemija, što je manje od trećine broja otkrivenog u istrazi, prenio je sinoć AP.

Antikorupcijska grupa "Meksikanci protiv korupcije" navela je u izvještaju da je dobila pristup bazi podataka umrlih, izdatih u glavnom gradu Meksika između 18. marta i 12. maja, prenosi Tanjug.

Podaci koje je grupa objelodanila obuhvatali su pojmove poput "sumnjive", "vjerovatne" ili "moguće" uloge virusa korona u smrtnim ishodima.

U 3.209 sertifikata se navodi korona kao faktor za koji se sumnja da doprinosi, zajedno sa drugim uzrocima smrti, poput upale pluća, respiratorne insuficijencije, septičkog šoka ili zatajenja više organa.

U samo 323 slučaja potvrđen je virus korona kao uzrok smrti, a 1.045 drugih potvrda o smrti pominje se Covid-19, ali se ne navode da li se sumnja ili je potvrđen.

Atrakcija