Preventivni lijek: U Velikoj Britaniji i svijetu započinje veliko ispitivanje s hidroksiklorokinom Istaknuto

Autor 

U Brightonu i Oxfordu je počelo testiranje za otkrivanje da li bi dva anti-malarijska lijeka mogla spriječiti Covid-19.

Hlorokin, hidroksiklorokin ili placebo dobivat će više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Europe, Afrike, Azije i Južne Amerike, objavio je BBC.

Svi sudionici su osoblje koje je u kontaktu s pacijentima Covid-19.

Američki predsjednik Donald Trump kritiziran je ove sedmice nakon što je rekao da je uzimao hidroksiklorokin preventivno, uprkos upozorenjima da može biti nesiguran.

U Velikoj Britaniji u četvrtak su upisani prvi učesnici u svjetskom ispitivanju u bolnicama Univerziteta Brighton i Sussex i bolnici John Radcliffe u Oxfordu.

Davat će im se hidroksihlorokvin ili placebo tokom tri mjeseca. Na lokacijama u Aziji učesnici će dobiti klorokvin ili placebo.

Ovo su prve od planiranih 25 lokacija u Velikoj Britaniji, a rezultati se očekuju do kraja godine.

Testiranje je otvoreno za sve koji pružaju izravnu njegu bolesnicima sa koronavirusom u Velikoj Britaniji, sve dok im nije dijagnosticiran Covid-19.

Ispitat će mogu li lijekovi spriječiti zdravstvene radnike izložene virusu da se zaraze.

„Korisno ili štetno“

Jedan od vođa studije, profesor Nicholas White sa Univerziteta u Oxfordu, rekao je: "Zaista ne znamo je li klorokvin ili hidroksiklorokin koristan ili štetan protiv Covid-19."

Ali, rekao je, nasumično kontrolirano ispitivanje poput ovog, gdje niti sudionik ni istraživači ne znaju kome je dan lijek ili placebo, nije bio najbolji način da se to utvrdi.

"Široko dostupno, sigurno i efikasno cjepivo možda je daleki cilj," rekao je profesor Martin Llewelyn iz Brightona i Medicinskog fakulteta Sussex, koji također vodi studiju.

"Ako bi lijekovi koji su dobro podnošeni kao klorokin i hidroksiklorokin mogli smanjiti šanse za zaražavanjem Covid-19, to bi bilo nevjerojatno vrijedno."

Lijekovi mogu smanjiti temperaturu i upalu pa se koriste i kao prevencija i kao lijek za malariju.

Hidroksiklorokin reguliše imunološki odgovor tijela pa se koristi i u liječenju reumatoidnog artritisa i Lupusa - upalne bolesti izazvane prekomjerno aktivnim imunološkim sustavom.

Dobrotvorne organizacije Lupusa u Velikoj Britaniji i SAD-u izrazile su zabrinutost da bi potražnja za lijekom povezanim s koronavirusom mogla ugroziti ponudu pacijenata koji se već oslanjaju na njega.

Lijek je privukao pažnju nakon što je američki predsjednik Donald Trump sugerirao da može biti koristan, a ove sedmice je rekao da uzima hidroksiklorokin preventivno za suzbijanje koronavirusa.
Američka Uprava za hranu i lijekove upozorila je na upotrebu lijekova izvan bolnica, gdje je agencija izdala privremenu dozvolu za njegovu upotrebu u nekim slučajevima ili za klinička ispitivanja.

Dok se ispitivanje na Sveučilištu u Oxfordu odvija u kontroliranom kliničkom okruženju, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da su neki pojedinci samoliječili i riskirali da nanesu ozbiljnu štetu.

Još se nije pokazalo da je sigurna i efikasna u prevenciji ili liječenju koronavirusa i može izazvati opasne aritmije srca.

U ispitivanje učestvuju i istraživači iz Velike Britanije, Tajlanda, Vijetnama, Laosa, Kambodže i Italije.

Atrakcija