Hong Kong novi Tiananmen - Wong: Želimo spriječiti da Hong Kong postane novi Tiananmen Istaknuto

Autor  Maj 28, 2020

U danu u kojem je kineski Nacionalni narodni kongres donio zakon o nacionalnoj sigurnosti ekskuzivno za N1 iz Hong Konga govori Joshua Wong, suosnivač aktivističke grupe Demosisto i jedan od lidera demokratskih snaga u Hong Kongu.

Autor: Esmir Milavić ( N1)

Fotografija: Kreirao/la: VINCENT YU
Autorsko pravo:1989 AP

Wong poručuje kako se borba protiv ovog zakona i namjera kineski vlasti ne zaustavlja nego da će se i pojačati. Glavni cilj demonstranata je da se spriječi da Hong Kong postane novi Tiananmen 31 godinu nakon tog užasnog događaja. Wong i drugi lideri poručuju da ih nije strah mogućnosti da će završtiti u kineskim zatvorima.

Možete li nam reći kakva je trenutna situacija u Hong Kongu u vezi s onim što se dešava oko zakona o sigurnosti.

Implementacija zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu znači da će Hong Kong pasti pod totalitarnu čizmu Pekinga, a da će sistem jedna država dva sistema, uspostavljen zajedničkom britanskom deklaracijom, postati jedan sistem jedna država. Novinari, nevladine organizacije, disidenti, uključujući i mene, mogla bi uhapsiti tajna policija koju imenuje centralna vlada. A onda bi nam se sudilo u Kini umjesto u Hong Kongu i bili bi u zatvoru u Pekingu, umjesto u gradu Hong Kongu. To je noćna mora za nas.

Čuo sam da je gospodin Martin Lee rekao, u Guardianu ili Observeru prije nekoliko dana, da neće dozvoliti da ovo sada bude kraj Hong Konga, jer je ovo za Hong Kong prava prijetnja. Slažete li se sa njim?

Da, i to je naš razlog da dignemo glas i borimo. U 2019-toj 2 od 7 miliona stanovnika izašlo je na ulice da natjera vladu da povuče jedan kontroverzan zakon o ekstradiciji. A sada Peking pokušava da implementira ovaj zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je puno gori. Čak su i nadglasali zakon Hong Konga, zakonodavci u Hong Kongu uopće o njemu ne mogu glasati. Ipak, mi ćemo i dalje da podstičemo lokalnu i međunarodnu zajednicu da podrže Hong Kong. Pozivamo i svjetske lidere da se suprotstave implementaciji toliko zlobnog zakona.

Joshua, rekli ste da bi Amerika ili svjetski lideri trebali reagovati. Komentarisali ste izjavu državnog sekretara Mikea Pompea. Šta tražite od Sjedinjenih Država?

Tražimo da svjetski lideri, ne samo oni u SAD, da se suprotstave ovom zakonu o sigurnosti i uvedu djelimične ekonomske sankcije pro-pekinškom glavnom gradu, da pritisnu Kinu i zaustave urušavanje jedinstvenosti Hong Konga kao finansijskog centra Azije.

Kakvi su vaši planovi za budućnost, hoćete li nastaviti sa protestima na ulicama kakve smo vidjeli sredinom prošle godine?

Nastavićemo i vratićemo se ulice, baš kako je to bilo prošlo ljeto, kao 2019.Bez obzira da li su to klasni bojkot, radnički štrajkovi ili protesti na ulicama. Iako smo pod pritiskom vodenih topova, gumenih metaka, suzavca, čak i ako srednjoškolce u Hong Kongu budu tjerali bojevom munijom, nikada se nećemo predati.

Rekli ste da bi ovim zakonom moglim završiti u zatvoru. Plašite li se da bi mogli biti u kineskom zatvoru?

U Hong Kongu sam u zatvoru bio tri puta. A ako se u Hong Kongu implementira nacionalni zakon o sigurnosti, mogao bih završiti u zatvoru u Pekingu. A Peking i Kina su mjesto bezzakonja, bez nezavisnog sudstva i fer suđenja. To nije samo rizik za disidente, već i za iseljenike, strance u Hong Kongu, život je u opasnosti i za neke od biznismena.

Joshua, naredne sedmice je godišnjica događaja sa trga Tianmen iz 1989. Neki kažu da bi Hong Kong mogao postati novi Tianmen. Šta vi mislite?

Želimo spriječiti da Hong Kong postane novi Tianmen. Moramo spriječiti da se masakr sa Tianmena dogodi tačno 31 godinu kasnije.

Njemačka kancelarka Angel Merkel, sinoć je rekla da želi bolju saradnju sa Kinom, bolje razumijevanje, transparentnost. Šta mislite da li je to moguće, posebno u ovakvoj situaciji kada imamo prijetnju po demokratiju u Hong Kongu.

Kada imamo prijetnju po demokratiju u Hong Kongu, urušavanje slobode njegovog stanovništva, naravno da pozivamo na više transparentnosti i da više detalja o onome što se događa u umu predsjednika Xija. Zakon o nacionalnoj sigurnost kojeg Peking implementira je samo u crnoj kutiji. Bez obzira da li vas uhapsi tajna policija Pekinga ili ona Hong Konga, nitko ne može dati odgovor. Da li će suđenje biti u Kini ili Hong Kongu, ni na to niko ne može odgovoriti. Dakle, bez takvih detalja ili nedostatka transparentnosti, ili nekog balansa, moramo se suprotstaviti implementaciji ovog zlog zakona u Hong Kongu. Sada je Hong Kong pod taktikom Pekinga da mu se uruše ekonomski interesi. Ipak, mi i dalje moramo nastaviti s borbom.

Atrakcija