Amiru Zukiću US sankcije zbog korupcije Istaknuto

Autor  Maj 28, 2020

Američki državni sekretar Mike Pompeo javno je označio Amira Zukića, bivšeg generalnog sekretara SDA, umiješanim u 'značajnu korupciju'

Zukiću se od maja 2017. sudi se pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonito zapošljavanje, objavila je Al Jazeera

Američki državni tajnik, Mike Pompeo, je objavio nametanje sankcija Amiru Zukiću, bivšem generalnom sekretaru Stranke demokratske akcije, zbog korupcije, javio je Al Jazeerin reporter Ivica Puljić.

"U svom službenom svojstvu zastupnika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini." stoji u saopćenju američkog državnog sekretara.

"Ova javna oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove ovlasti za pozivanje na odgovornost korumpiranih aktera u ovoj regiji i širom svijeta", stoji u poruci Pompea, prenosi Glas Amerike.

Prema toj medijskoj kući, Zukić je bio umiješanu "značajnu korupciju".

"Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije", napisao je Pompeo na Twitteru.

Atrakcija