Kina obustavila uvoz lososa iz Evrope zbog straha od virusa Istaknuto

Autor  Jun 17, 2020

Kina je obustavila uvoz lososa iz Evrope zbog straha da je konzumiranje ove ribe od evropskih dobavljača možda doprinijelo izbijanju žarišta korone u prestonici ove zemlje, iako eksperti tvrde da je mala vjerovatnoća da riba može da prenese virus, prenosi "South China Morning Post".

Državna dnevna štampa u Kini prijavila je da virus korona otkriven na daskama korištenim za sječenje mesa lososa na jednoj pijaci u Pekingu u centru novog klastera zaraze, koji je podstakao strah od izbijanja novog talasa epidemije u Kini, prenosi Tanjug.

Usljed ovog otkrića, veći supermarketi u Pekingu povukli su lososa iz prodaje, a jedan od izvoznika ove ribe iz Norveške za Kinu potvrdio je za „Reuters“ da je kinesko tržište zatvoreno i da je uvoz lososa iz Evrope u ovoj zemlji trenutno obustavljen.

Genetska proučavanja virusa u novom žarištu povezanom sa pijacom u Pekingu ukazuju da bi Evropa mogla da bude područje njegovog porijekla.

Ipak, iako je evropski genetski kod otkriven u virusu, naučnici tvrde da je teško sa preciznošću utvrditi da je on zaista iz Evrope.

Oni napominju da je globalno širenje korone pokazalo da se virus prelaskom u različita područja mijenja, a da onda nastavlja da cirkuliše, zbog čega bi jedan oblik virusa korona koji izgleda kao da je evropski mogao da se širi i u Aziji.

Atrakcija