Vojska čuva karantine na Novom Zelandu Istaknuto

Autor  Jun 17, 2020

Novi Zeland saopštio je danas da će vojska nadgledati objekte namijenjene za karantin i pojačati nadzor granice, nakon što je dvjema osobama zaraženim virusom korona dozvoljeno da se kreću po državi.

Novi Zeland je u utorak izgubio "korona fri" status nakon što je dvjema ženama koje su doputovale iz Velike Britanije dozvoljeno da napuste karantin kako bi posjetile prijatelja na samrti, a za koje se kasnije ispostavilo da su zaražene virusom COVID-1, prenosi Rojters.

Premijerka te zemlje Džasinda Ardern izjavila je da zaraženim osobama nije smjelo da se dopusti da napuste karantin, prenosi Tanjug.

"To predstavlja neprihvatljivu grešku sistema. Tražićemo da se vrši ne jedan već dva testiranja u tim objektima, bez izuzetaka", rekla je Ardern.

Ona je dogovorila s pomoćnikom ministra odbrane Digbi Vebom da nadgleda sve karantine i da rukovodi objektima za izolaciju, uključujući i proces puštanja ljudi iz tih objekata.

Ardern je rekla da Veb može da traži pristup vojnoj logistici, operativnu ekspertizu i, ako je potrebno, osoblje, za rukovanje karantinskim postrojenjima, kao i da će se uraditi revizija kako bi se osiguralo da se prate procesi i izvrše sve potrebne promjene kako bi se dodatno pojačali granični objekti.
Atrakcija