Vugrek: Virus ne slabi, sve drugo je izborni spin Istaknuto

Autor  Jun 25, 2020

Hrvatski molekularni biolog smatra da su izjave o slabljenju virusa bez naučnog temelja i smišljene u cilju predizborne kampanje.

Oliver Vugrek, molekularni biolog iz zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, koji je bio na čelu tima koji je prvi proveo prvu detaljnu analizu genoma virusa SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, smatra da su izjave o slabljenju virusa u Hrvatskoj zasad bez znanstvenog utemeljenja i smišljene su, kaže, u cilju predizborne kampanje, prenosi Tanjug.

"Da bismo mogli dati odgovor na to je li virus oslabio, potrebno je analizirati genom virusa zaraženih osoba i to asimptomatskih, što nije učinjeno ni u Hrvatskoj ni u Srbiji. Ne vidim da baza podataka GISAID, osim naših sedam kompletnih sekvenci i po novom pet-šest sekvenci iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, ima dodatnih sekvenci virusa iz naših krajeva. Stoga nemamo znanstveno utemeljene podatke", rekao je Vugrek, prenosi Tanjug Jutarnji list.

Dodao je kako pretpostavlja da je i na početku epidemije bio isti broj asimptomatskih osoba, kao što ih i sada ima.

"To su rezultati s Islanda pokazali već u trećem mjesecu, tako da bi ministra (zdravstva, Vili) Beroša trebalo podsjetiti na ta istraživanja. Sve su to predizborni 'spinovi', a zna se tko su velemajstori u spinovanju. Virus je s nama kao i na početku, još se nije promijenio na bolje ili gore. Treba pripaziti i dalje jer s virusom nema pregovora", rekao je Vugrek.
Ostali bez novca

Ministar zdravstva, inače, rekao je u srijedu u Splitu da je više od 92 posto novooboljelih od korone virusa mlađe od 60 godina koji nemaju kliničke simptome, što je indirektan pokazatelj da je virus mutirao, no, dodao je, neće se kalkulirati.

"U stručnoj sam literaturi pročitao članak o tome, ali nećemo kalkulirati s tim jer je virus s nama i svjesni smo da trebamo biti odgovorni i oprezni", kazao je Beroš.

Vugrek je dodao je da je svojim kolegama sekvencionirao i analizirao 21 genom virusa izoliranih kod pacijenata.

Kaže kako nisu mogli nastaviti sekvencionirati naše viruse zbog nedostatka novca.

"Naime, nismo dobili nikakva sredstva niti nam je itko ponudio refundaciju troškova koje smo imali za analizu 21 uzorka. Još gore, naš projekt, koji smo prijavili na poseban natječaj Hrvatske zadužbine za znanost za COVID-19, nije uopće poslan na međunarodnu recenziju, dakle hrvatski panel nas je eliminirao u prvom koraku, što je sramota", ocijenio je ovaj molekularni biolog, kako prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Atrakcija