Pad od 70% u unutrašnjem kineskom turizmu Istaknuto

Autor  Jun 29, 2020

Kina izvijestila o još jednom padu prihoda od turizma.

Kineska borba protiv ekonomskog prekrivanja koronavirusa daleko je od kraja.

Obnovljeni limiti za društvene aktivnosti smanjili su tempo oporavka, što je vidljivo iz gotovo 69% pada prihoda od turizma tokom trodnevnog festivala zmajskih brodova koji je službeno završio u subotu.

Ograničenja su prije svega u Pekingu, gdje su vlasti povećale mjere socijalnog distanciranja i pooštrile nadzor nad putovanjima u i izvan glavnog grada nakon što se niz slučajeva Covid-19 pojavio samo dvije sedmice prije praznika, prenosi CNBC.

Ove godine, otprilike 48,81 miliona turističkih putovanja tokom festivala donijelo je 12,28 milijardi juana (1,73 milijarde dolara), prema kineskom Ministarstvu kulture i turizma. To je značilo pad od 68,8% sa 39,33 milijardi juana u prihodima od turizma tokom festivala prošle godine, koji je pao početkom juna. Tada je, prema službenim podacima, obavljeno gotovo 95,98 miliona turističkih putovanja.

"Podaci o turizmu i drugim aktivnostima sa prošlogodišnjeg praznika Dragon Boat Festivala (25. i 27. juna) sugeriraju da je oporavak u sektoru usluga i dalje  slabi iz razumljivih razloga", rekao je u napomeni Ting Lu, glavni kineski ekonomista u Nomuri. Ukazao je na povećane mjere socijalnog distanciranja i nepovjerenje potrošača "zamagljene povećanom nesigurnošću i visokom stopom nezaposlenosti."

„Zbog zabrane putovanja   tokom ove godine nije bilo prekograničnih putovanja tokom praznika Dragon Boat Festival“, rekao je Lu. „Ovi podaci ukazuju na značajna poboljšanja u odnosu na praznik Praznika rada (u maju).“

Atrakcija