Kina uhapsila profesora koji je kritikovao kineskog predsjednika i "kulturu obmane" te pristup Kine na početku epidemije

Autor  Jul 06, 2020

Xu Zhangruna, rijetkog oštrog kritičara vlade u kineskoj visoko cenzuriranoj akademiji, više od 20 ljudi odveli je iz njegove kuće u prigradskom Pekingu, rekao je jedan njegov prijatelj pod uvjetom anonimnosti.

Xu je u februaru objavio esej za okrivljivanje kulture obmane i cenzure koju je Xi podržao u vrijeme početka širenja koronavirusa u Kini, prenosi Guardian.

Profesor prava na Univerzitetu Tsinghua, jednoj od glavnih kineskih institucija, ranije se izjasnio protiv ukidanja ograničenja predsjedničkih mandata u 2018. godini u eseju koji kruži internetom.

Prijatelj je rekao da je muškarac koji tvrdi da je policija nazvao suprugu profesora Xu, koja živi odvojeno u univerzitetskoj rezidenciji, rekavši da je Xu uhapšen zbog navodnog traženja prostitucije u jugozapadnom gradu Chengdu.

Xu je prošle zime posjetio Chengdu s nizom liberalnih kineskih naučnikq, iako nije jasno je li hapšenje povezano s putovanjem, rekao je prijatelj, nazvavši navod protiv Xu "smiješnim i besramnim".

Atrakcija