U Kini najveći skok od aprila Istaknuto

Autor  Jul 27, 2020

Kina je danas zabilježila 61 novi slučaj koronavirusa, najveći broj od aprila, koji je rezultat žarišta u tri regije, a koji je potaknuo strahovanja od novog vala epidemije u toj zemlji.

Većina slučajeva u kojima se radi o lokalnoj transmisiji koronavirusa otkrivena je u regiji Xinjiang na sjeverozapadu zemlje, prema nacionalnom zdravstvenom povjerenstvu. U toj regiji iznenadna pojava bolesti otkrivena je u glavnom gradu Urumqiju sredinom jula.

U sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning prošlog je tjedna otkriveno je 14 slučajeva lokalne transmisije u gradu Dalianu.

Još dva slučaja lokalnog prijenosa otkrivena su u susjednoj pokrajini Jilin u blizini sjevernokorejske granice i radi se o prvim slučajevima od kraja maja.

Četiri preostala slučaja potvrđena danas pripisana su tzv. 'uvezenim' slučajevima, prenosi Hina.

Broja zaraženih registriran danas najviši je od 14. travnja kada je bilo evidentirano 89 slučajeva koronavirusa.

Kineske vlasti provode u lučkom gradu Dalianu masovna testiranja stotina tisuća ljudi, a drugi val testiranja počeo je u nedjelju u Urumqiju kako bi se otkrili stanovnici koji su bili negativni na prethodnom testiranju, a zaraženi su, prenijeli su mediji.

Do sada je testirano više od 2,3 milijuna ljudi u gradu od 3,5 milijuna stanovnika, prema službenim izvorima.

Stambena naselja u Dalianu i Urumqiju u blokadi su i lokalne su vlasti proglasile ratno stanje u borbi protiv širenja virusa.

Stručnjaci još nisu otkrili kako je virus stigao do Xinjianga, a do sada je zaraženo 178 osoba.

Prema službenim kineskim izvorima pod zdravstvenom prismotrom su ukupno 302 asimptomatska slučaja, a trenutno je oboljelih od covida-19 u zemlji ukupno 331 od kojih je 21 u teškom zdravstvenom stanju.

Atrakcija