Slovenija skratila karantenu na 10 dana Istaknuto

Autor  Sep 13, 2020

U Sloveniji je od danas karantena skraćena sa 14 na 10 dana, za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, kao i za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima.

Odluka je donijeta ranije tijekom ovog tjedna na osnovu preporuka kriznog stožera, koji priznaje da bi rizik mogao biti veći, ali da će teret po ekonomiju biti smanjen. Skraćenje karantene moglo bi dovesti do deset dodatnih slučajeva zaraze u mjesec dana, navode iz slovenskog kriznog stožera.

Epidemiolozi navode da se kod najvećeg broja onih koji se razbole to dogodi u deset dana po izlaganju virusu, prenosi Fena.

Potez slovenskih vlasti reflektira debatu koja se vodi širom Europske unije, gdje je u nekim zemljama karantena već skraćena, dok druge razmatraju da to učine.

Na skorašnjem sastanku ministara zdravlja zemalja članica EU postignut je širi konsenzus u vezi s preporukom da bi osobe koje dolaze iz visokorizičnih područja trebale provesti deset dana u karanteni.

Ukoliko bi test bio negativan, to razdoblje bi se moglo skratiti na pet dana, ali još nije postignut dogovor da bi takva preporuka mogla biti usvojena na razini EU.

Atrakcija