Milanović: Odlukom Ustavnog suda rasprava o radu Stožera neće prestati

Autor  Sep 15, 2020

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u utorak da se Ustavni sud 'prepao' odlučujući  o ustavnosti epidemioloških mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, te procijenio da odlukom Ustavnog suda o zakonitosti mjera, rasprava o radu Stožera neće prestati.

- Tu se određena ljudska prava suspendiraju i to na duže vrijeme. Donesen je jedan vrlo nejasan i labav pravni okvir i Ustavni sud se prepao, ali to je ljudski, rekao je Milanović novinarima, komentirajući odluku Ustavnog suda da su epidemiološke mjere Nacionalnog stožera CZ donesene u skladu s Ustavom.

- To je sad takva odluka, bit će problema zbog nje, to nije mudra odluka po meni i u tom smislu ja je primam na znanje. Ne mogu protiv nje, ali neću šutjeti i branit ću Ustav i ustavne slobode onako kako ih vidim i doživljavam", izjavio je Milanović na Plesu odgovarajući na novinarska pitanja o odluci Ustavnog suda o Stožeru. Ustavni je sud političko tijelo, koje je u slučaju Stožera donijelo političku odluku, kazao je predsjednik Republike, dodavši da je to pravilo demokratske igre, prenosi Hina.

Na pitanja novinara nakon svečanog dočeka Milanović je ponovio i svoje stajalište da je u Hrvatskoj izvanredno stanje, stanje prirode katastrofe kao i u cijeloj Europi te ocijenio da rasprava o ustavnosti mjera Nacionalnog stožera neće prestati. Dodao je da je još prije nekoliko mjeseci 'upozoravao kako se u slučaju Stožera gradi kuća bez pravnih temelja'.

Drži da se takva situacija mogla elegantno izbjeći i da se "onda ne bi svaki put postavljalo pitanje jesi li nadležan, odakle ti pravo da mi to naređuješ, je li to tvoje naređenje postoji ili je fikcija". Predsjednik Milanović smatra kako se o odlukama Ustavnog suda treba raspravljati, jer su to važne društvene teme.

- To se zove opismenjivanje nacije. Ljudi trebaju raspravljati o svemu, ako je nešto nepravedno i suprotstavit se tome. Ovo je naprosto jedan strah od kritike, odgovorio je Milanović upitan za stajalište nekih HDZ-ovaca da se o odlukama Ustavnog suda ne raspravlja.

No, predsjednik Republike Hrvatske ne dijeli ni stajališta dijela oporbe da Ustavni sud treba ukinuti.

- A ukidanje Ustavnog suda - ne naravno; ali on je politička ustanova, to nije redovan sud. To nema neke duboke veze s klasičnim sudovanjem, dodao je.

Atrakcija