Slovenija ide u lockdown? Istaknuto

Autor  Okt 22, 2020

U Sloveniji je u zadnja 24 sata testiranjem potvrđeno više od 1600 novozaraženih koronavirusom, što je novi rekord nakon 1503 dnevna slučaja zaraze, koliko ih je bilo dan ranije, objavili su to slovenski mediji.

Riječ je o još nepotvrđenom, neslužbenom podatku, no predstavnici vlade ovih su dana upozoravali da se i dalje očekuje rast broja novozaraženih, unatoč uvedenim strogim mjerama, kao što su djelomični lockdown koji uključuje i zabranu kretanja u noćnim satima te okupljanje više od šest osoba.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar i voditeljica stručnog tima za COVID-19 Bojana Beović izjavili su sinoć za elektroničke medije da je medicinska struka još prošlog tjedna vladi preporučila "privremeni potpuni lockdown" koji bi bio na snazi dok se stanje epidemije ne smiri, a uključivao bi i zatvaranje trgovačkih centara te hotela, no vlada za sada želi one mjere kojima će balansirati između održavanja gospodarske aktivnosti i javnog života, a da se širenje virusa ograniči discipliniranim ponašanjem građana, prenosi Hina.

Od danas je na snazi i nova mjera prema kojoj više ne smiju raditi kinematografi i kulturne ustanove.

Prema novim podacima, u Sloveniji je broj aktivnih slučajeva zaraze već prešao 9000, no prema nekim matematičkim projekcijama može se računati da je u kontaktu s virusom bilo mnogo više ljudi i da se zarazio jedan stanovnik Slovenije od njih 70.

Unatoč mišljenjima da zdravstveni sustav već za koji tjedan može doživjeti slom zbog velikog broja hospitalizacija, ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je da vjeruje kako Sloveniji, koja raspolaže sa 7.500 postelja u bolnicama, ne bi bio problem da desetinu tih kapaciteta rezervira za oboljele od koronavirusne bolesti i da je stanje, kada je riječ o zdravstvu, još pod kontrolom.

U srijedu je potvrđeno da je u 24 sata zabilježen alarmantan porast broja novozaraženih - 1503, a bilo je i osam smrtnih slučajeva, u bolnicama se liječilo više od 330 ljudi, što dovodi u pitanje djelotvorno funkcioniranje sustava, posebno zbog nedostatka kadra.


Atrakcija