Policijski sat u Sarajevu? Agić: Moguće uvođenje policijskog časa ukoliko ne dođe do poboljšanja epidemiološke slike u Kantonu Sarajevo Istaknuto

Autor  Nov 03, 2020

Ukoliko ne dođe do poboljšanja epidemiološke slike u Kantonu Sarajevo, kantonalni Krizni štab će uvesti restriktivnije mjere kao što su policijski čas, zabrana okupljanja i rada, izjavila je v.d. ministra zdravstva KS Jasna Agić, objavio je BHT.

Agić je istakla da Krizni štab redovno prati situaciju i u skladu s tim donosi mjere, te da će tako nastaviti raditi i ubuduće.

Istakla je da su tokom vikenda potpisani ugovori s tri privatne laboratorije za testiranje na koronavirus, a da će tokom dana ugovor biti potpisan s još jednom. Takođe, pozvala je sve druge laboratorije da se prijave, te istakla da je za ove svrhe izdvojeno dodatnih 900.000 KM.

Agić se osvrnula i na sukob između rukovodstva Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, nazvavši ga neprimjerenim i neetičnim.

    “Sukob mora prestati, menadžment treba raditi svoj posao i staviti u funkciju sve rapoložive kapacitete. Vlada im je osigurala sve što je potrebno za rad. Zaposlili smo ljude i opremili ustanove, sve javno i transparentno. Svi moraju preuzeti odgovornost, Vlada prema svima postupa isto, bez predrasuda”, rekla je Agić, te dodala da je data saglasnost za zapošljavanje 300 zdravstvenih radnika, te da je nabavljeno 10.000 antigenskih testova.

Istakla je da se Federalna uprava za inspekcijske poslove i danas nalazi na KCUS-u gdje utvrđuje da li su u funkciju stavljeni dodatni kapaciteti za zaražene koronavirusom, nakon čega će uslijediti izvještaj.

Kada je riječ o angažmanu dodatnih ljekara sa biroa, Agić je rekla da će se to vršiti prema potrebama, a ukoliko bude potrebno, biće pozvani ljekari koji su u penziji.

V.d. premijera KS Anis Krivić istakao je da će do kraja sedmice biti nabavljeno 4 miliona komada zaštitne opreme za zdravstvene ustanove, da je nabavljeno 59 hiljada PCR testova i antigenskih testova, a pristupilo se i nabavci lijeka Favipir.

Atrakcija