Ministrica odbrane Njemačke zabrinuta zbog situacije u SAD Ministrica odbrane Njemačke zabrinuta zbog situacije u SAD

Autor  Nov 04, 2020

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je da je situacija u Sjedinjenim Državama nakon predsjedničkih izbora jako napeta i da je zabrinuta da bi to moglo dovesti do ustavne krize.

"Ovo je vrlo eksplozivna situacija. To je situacija koja može dovesti do ustavne krize u SAD-u, kao što stručnjaci s pravom tvrde. I to je nešto što mora izazvati veliku zabrinutost", rekla je njemačkom televizijskom kanalu ZDF.

Predsjednik SAD Donald Trump je, uprkos činjenici da nisu svi glasovi prebrojani, rekao da je pobijedio i iznio tvrdnje o nepravilnostima na izborima, za koje nije iznio dokaze.

U svom prvom obraćanju američki predsjednik Donald Trump je rekao kako su dobili veliki broj država, uključujući i Pensilvaniju i da neće dozvoliti "veliku prevaru nacije", uprkos tome što rezultati izbora nisu gotovi i nije iznio dokaze za ove tvrdnje.

Najavio je pokretanje postupka pred Vrhovnim sudom.

S druge strane, iz kampanje Joea Bidena saopštili su da su njihovi pravni timovi u pripravnosti, ako se američki predsjednik Donald Trump obratiti sudu i pokuša zaustaviti brojanje glasova.

"Ako predsjednik ispuni prijetnju da će se obratiti sudu i pokušati spriječiti pravilno prebrojavanje glasova, imamo pravne timove koji su spremni da se rasporede kako bi se oduprli tom naporu", rekla je u izjavi menadžerica kampanje Biden, Jen O'Malley Dillon.

Atrakcija