EU: 10 milijardi eura za vakcinu protiv korona virusa Istaknuto

Autor  Nov 20, 2020

EU želi osigurati stotine miliona doza vakcine koje razvijaju Pfizer-BioNTech i CureVac.

Evropska unija mogla bi platiti gotovo 10 milijardi eura kako bi osigurala stotine miliona doza vakcine koje razvijaju Pfizer-BioNTech i CureVac, rekao je agenciji Reuters dužnosnik EU-a uključen u pregovore.

Blok je pristao platiti 15,50 eura po dozi za vakcinu protiv COVID-a 19 koje su razvili Pfizer i BioNTech, prema službenom dužnosniku, prenosi Hina.

To bi značilo ukupnu cijenu do 3,1 milijarde eura za 200 miliona doza, te 4,65 milijardi eura ako se u okviru ugovora nabavi još dodatnih 100 miliona doza, rekao je dužnosnik.

Podaci o cijenama, koji prije nisu objavljeni, potvrđuju da za početnu opskrbu tim vakcinama EU po dozi plaća manje od Sjedinjenih Američkih Država, kao što je Reuters izvijestio prošli tjedan.

Dogovor uključuje osiguranje za zemlje EU-a da dobiju naknadu ako kompanije preusmjere doze u Sjedinjene Američke Države, prema izvoru koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti pitanja.

Evropska unija se odvojeno složila platiti 10 eura po dozi za početnu opskrbu od 225 miliona doza vakcine iz CureVaca, što je popust u odnosu na 12 eura koje je kompanija postavila kao cijenu za injekciju, rekao je dužnosnik.

Blok je ove sedmice postigao dogovor s CureVacom kako bi osigurao opskrbu do 405 miliona doza, od čega 180 miliona nije obavezno.

Moderna i Pfizer/BioNTech objavili su ove sedmice da su njihova vakcine djelotvorne u 95 posto slučajeva i da će idućih dana zatražiti vanredno odobrenje.

Uspjeh dvije vakcine potaknuo je nade u završetak pandemije COVID-a 19 koja je u svijetu odnijela 1,3 miliona života i zadala težak udarac ekonomijama i svakodnevnom životu.

U julu se američka vlada složila s Pfizerom da plati 19,5 dolara po dozi za 100 miliona, uz mogućnost kupovine dodatnih 500 miliona pod uvjetima o kojima će se posebno pregovarati.

Niža cijena djelomično odražava finansijsku podršku koju je Evropska unija dala BioNTech-u za razvoj lijeka, rekao je prošle sedmice drugi dužnosnik EU-a za Reuters.

Kako bi osigurao opskrbu vakcinom Pfizer-BioNTech, EU je dao nepovratni polog. Svota nije objavljena, ali dužnosnik je rekao da je blok kompanijama platio 700 miliona eura.

Dogovorenu cijenu od 15,50 eura po dozi platit će one evropske vlade koje su voljne kupiti vakcinu, i to samo ako ga regulator EU odobri kao sigurno i djelotvorno.

U globalnoj utrci za osiguranjem vakcine EU je zahtijevao od Pfizera i BioNTecha da prihvate "kršenje ugovorne klauzule" ako preusmjere doze u Sjedinjene Američke Države, rekao je izvor.

U tom bi slučaju državama EU-a bilo nadoknađeno 50 posto novca koji su uplatili, rekao je dužnosnik. Tu je klauzulu zatražila EU, dodao je dužnosnik, unatoč tome što kompanije planiraju proizvoditi vakcinu za Evropu u Belgiji i Njemačkoj.

Atrakcija