Oručević pozvao Mostarce na masovan izlazak na izbore: Mostar ima šansu

Autor  Dec 06, 2020

"Izbori u Mostaru - prekretnica za BiH?", naziv je današnje redovne sesije Kruga 99 u online formatu na kojoj je uvodničar bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

Uoči same sesije Oručević je na konferenciji za novinare pozvao sve građane Mostara da u što masovnijem broju izađu na predstojeće izbore koji će u gradu na Neretvi biti održani u nedjelju, 20. decembra, objavile su Vijesti.ba

- Ovo nisu samo izbori, ovo je praznik za Mostar poslije 12 godina neodržavanja izbora. Mislim da su izrasle generacije koje nisu ni svjesne u kojem su zaostatku i na koji način su do sada bile kažnjene da se ne mogu u punoj demokratskoj formi obraćati svom Gradskom vijeću, gradskim čelnicima i pomoći u razvoju svog grada - rekao je Oručević.

Od odziva birača i glasanja u dijaspori, naglašava, ovisit će i to ko će na izborima odnijeti pobjedu.

- Mostar je istinski multietnički grad i on ima takve brojeve stanovništva da bi, kada ga razlomimo na nacionalne sastave - a u ovom trenutku to nije nebitno, sa dobrim odzivom i dobrim glasanjem iz dijaspore konačno mogao da dobije gradonačelnika koji nije iz reda Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) - poručio je Oručević.

Podsjeća da HDZ BiH već 16 godina vlada Mostarom, te dodaje kako bi konačno bilo vrijeme da se to i okonča.

- Mislio sam da će u ovim pregovorima da se dogovori multietnički sastav Gradske uprave, dakle da vladaju i jedni, i drugi i treći. Međutim, jednostranačko upravljanje jednim velikim multietničkim gradom ne donosi korist ni gradu, ni građanima, a čak ni onima koji vladaju - jasan je Oručević.

Napominje da HDZ odlazi nakon 16 godina vladavine, te se pita šta oni ostavljaju iza sebe - brojne ruševine, nesporazume...

- Hvala Bogu, nema nacionalnih nesporazuma, to je ipak ostalo iza nas. Ono najteže je prošlo, udareni su temelji normalnog življenja. Vrlo je važno da sada dođe neko i postane gradonačelnik iz probosanskih stranaka - poručuje Oručević.

Naglašava da je hronologija događanja koju je grad Mostar ispisao tokom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma interesantna čak i za knjige i filmove.

- Mostar je brutalno u ratu podijeljen grad. Trebao je da bude hrvatski grad, vojnički poražen i osvojen. Mostarci su se 1993-1994. godine odbranili u srcu grada na prvoj liniji prema toj tvorevini Herceg-Bosni i Hrvatskoj. Napadači na Mostar su presuđeni u Hagu. Tu satisfakciju Mostarci su doživjeli, ali su i prije te presude bili spremni i znali su da moraju pružiti ruke, zajednički graditi mostove i život. I zajednički su i čekali tu presudu - mnogi su presretni, mnogi su nesretni. Ali, ona je došla i život mora ići dalje - govori Oručević.

Upravo prestojeći izbori, mišljenja je prvi demokratski izabrani gradonačelnik Mostara nakon agresije na BiH, trebaju da budu signal za dalji život u gradu, puno bolji od dosadašnjeg.

- Mostar čak ima šansu da bude primjer za druge krajeve kako su se uredili i međunacionalni i multuetnički odnosi i kako se može od Mostara, koji je do jučer bio jedna kočnica i grad slučaj, napraviti grad primjer zajedničkog života. To sve zavisi od ljudi koji su na listama i politika koje brinu o Mostaru - zaključio je Oručević.


Atrakcija