Knjiga Zlatka Serdarevića o listu „Mostarsko jutro“ kojeg je izdavao Prvi mostarski bataljon odbrane Mostar

Autor  Maj 10, 2021

Ovih dana u javnosti se pojavila knjiga Bibliografija lista „Mostarsko jutro“ koju potpisuje novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević. Kako je danas veoma teško pronaći komplet izdanja ove novine, zbog ograničenog tiraža i s obzirom na turbulentno vrijeme u kome je izlazila, knjiga će umnogome pomoći istraživačima u pronalaženju tekstova iz određenih tema i oblasti koje su obuhvaćene.

Autor je izvršio vrlo temeljitu obradu svakog broja navodeći kompletan impresum, pošto se vremenom mijenjao, zatim su navedeni svi autori tekstova sa naslovom , nadnaslovom podnaslovom kao i opisi svih zastupljenih ilustracija, bilo da su to fotografije, crteži ili karikature, rekao je za Mostarski.ba Šemsudin Zlatko Serdarević.

“Knjiga kao specijalna bibliografija obrađuje građu iz određenog predmeta dakle Mostarskog jutra, pruža informacije o literaturi, te kao takva predstavlja dragocjeno pomagalo za maturske, seminarske, diplomske, magistarske, doktorske i sve druge stručne i naučne radove”, kaže za Mostarski.ba

“Zahvaljujući ličnoj arhivskoj građi u kojoj se nalazi komplet od deset brojeva Mostarskog jutra , napisao sam primarnu bibliografiju pošto su svi podaci vađeni neposrednim putem a ne iz drugih izvora, što implicira zaključak da su svi podaci egzaktni i kao takvi dragocjeni za korisnike., kazao je Serdarević podsjećajući da je prethodnu knjigu iz istog žanra posvetio Midhadu Hujduru Hujki, heroju oslobodilačkog rata”, kaže za Mostarski.ba Šemsudn Zlatko Serdarević.

Napominje da ova knjiga pripada opisnim bibliografijama, s obzirom da je uz navođenje referentnih podataka dat opis sadržaja tekstova u većem ili manjem obimu, zavisno od veličine teksta. Time ove dopunske informacije korisnicima olakšavaju traženje podataka.

“U nastojanju da knjigu osvježim pasažima kojima bi se rasvjetlile okolnosti i vrijeme nastajanja Mostarskog jutra, uvrstio sam tekstove ličnosti koje su kreirale ovu novinu i dale značajan doprinos njihovom izlaženju. Oni su svjedoci i akteri događaja vezanih za ovo izdanje. Tako su posebnu aromu knjizi dali prilozi Envera Karabega, Azera Juge, Ibre Rahimića, Alije Behrama, Džemala Hamzića, Damira Pediše, Ismeta Ite Korjenića i Omera Mesihovića, akcentirao je Zlatko Serdarević”.

“U uvodniku autor pruža kratak presjek izdavačke djelatnosti Mostara iz oblasti printanih medija od prvog lista „Neretva“ do aktuelnog trenutka.
List Mostarsko jutro je izlazio u periodu od 11. juna 1992. do februara 1994. godine, a izašlo je devet numerisanih i jedan nenumerisani broj kao posebno izdanje. Izdavač je bio Prvi mostarski bataljon odbrane Mostar”, dodao je Serdarević za Mostarski.ba.

(Izvor: Mostarski.ba)

10.5.2021.