Printaj ovu stranu

Medicinari neće da se cijepe - paradoks u Hrvatskoj koji puno govori Istaknuto

Autor  Jul 06, 2021

Hrvatska vlada očito neće odustati od uvjetovanja potpora za gospodarstvo cijepljenjem zaposlenih u privatnom sektoru, a, po svemu sudeći, cijepljenje će pokušati uvjetovati i javnom sektoru, prvenstveno onima čiji poslovi podrazumijevaju svakodnevni kontakt s velikim brojem ljudi, piše Index.hr.

Isti plan vrijedi i za zdravstvo, gdje bi se obveza testiranja svakih 48 sati za necijepljene i nepreboljele uvela i za zdravstvene djelatnike i za pacijente, u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

Osim prilično loše procijepljenosti opće populacije, procijepljenost nije dobra ni kod medicinskih djelatnika.

RTL Direkt objavio je da se u zadarskoj bolnici više od 40 posto zdravstvenih djelatnika ne želi cijepiti. Ne zatucanih, primitivnih, neobrazovanih, antivaksera, nego više od 40 posto zdravstvenog osoblja.

Pa kad Andrej Plenković prijeti kako će poduzetnicima u privatnom sektoru uskratiti financijske potpore ako ne natjeraju svoje zaposlenike na cijepljenje, neka onda isto tako uskrati i plaću barem svom ministru zdravstva Viliju Berošu koji na cijepljenje, eto, nije uspio natjerati ni svoje zaposlenike.


Capakova zamjenica: Zdravstveni djelatnici se moraju cijepiti


Više od polovice Hrvata još se nije cijepilo, ali brojni od njih i neće jer 25 posto građana odbija bilo kakvo cjepivo.

Najmanje cijepljenih dvjema dozama je na jugu zemlje. Zadarska županija to već skupo plaća jer od danas do 19. srpnja nema koncerata i svirki uživo na otvorenom. Ta županija se ne može pohvaliti ni velikom procijepljenošću liječnika. Naime, u zadarskoj Općoj bolnici zaposleno je 1100 zdravstvenih djelatnika. Prvu i drugu dozu cjepiva primila su njih 573, gotovo polovica ih nije cijepljena. Pri tome, jednu dozu primilo je 6%. Dakle, nije cijepljeno 30% liječnika i 40% medicinskih sestara.

"Cijepljenje zdravstvenih djelatnika bi sigurno trebalo biti veće od 50 posto i težiti prema 100 posto. Oni se ne cijepe radi sebe, nego radi pacijenata. Prema tome, moraju se cijepiti, treba se cijepiti", kaže zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Atrakcija