Otkriveni virusi stari 15.000 godina u otopljenim tibetanskim lednicima Istaknuto

Autor  Jul 22, 2021

U novom istraživanju tim naučnika je uspio da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Guliya na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u način njihovog funkcionisanja.

Poput početka nekog horor filma, drevna stvorenja izranjaju iz dubina permafrosta koji se topi – od nevjerovatno očuvane izumrle megafaune, poput vunastog nosoroga, do 40.000 godina starih ostataka džinovskog vuka i bakterija starih preko 750.000 godina, objavio je Science Alert.

Što je još nevjerovatnije, nisu svi mrtvi. Vijekovima stara mahovina uspjela je da oživi u toplini laboratorije. Također, živi su bili i sićušni okrugli crvi stari 42.000 godina.

Ovaj zadivljujući pogled na organizme iz davne prošlosti Zemlje otkriva nam historiju drevnih ekosistema, uključujući i detalje okoline u kojoj su postojali. Međutim, topljenje leda izaziva zabrinutost jer se u njemu nalaze i virusi koji se možda vraćaju da bi nas ponovo proganjali, prenosi portal Science alert.

„Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje“, pišu istraživači u novoj studiji, kojom je rukovodio mikrobiolog Zhi-Ping Zhong sa državnog Univerziteta u Ohiou.

Zahvaljujući novim metagenomskim tehnikama i novim metodama za održavanje sterilnih uzoraka jezgra leda, istraživači pokušavaju bolje da razumiju šta tu tačno leži skriveno.

U novom istraživanju tim je uspio da identifikuje čitav niz jedinstvenih virusa starih 15.000 godina iz ledene kape Guliya na Tibetanskoj visoravni i stekne uvid u to kako funkcionišu.

„Ovi lednici su nastajali postepeno, a zajedno sa prašinom i gasovima, mnogo, mnogo virusa se takođe taložilo u tom ledu“, naglašava Zhong. Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju sve one koji su se u to vrijeme nalazili u atmosferi, navode istraživači u svom radu.

Prethodne studije pokazale su da su ovakve mikrobne zajednice u korelaciji sa promjenama u koncentraciji prašine i jona u atmosferi, a takođe mogu ukazivati i na klimatske i ekološke uslove u to vrijeme.

U okviru ovih zamrznutih zapisa drevnih vremena, na 6,7 kilometara nadmorske visine u Kini, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada ranije nisu viđeni.

„To su virusi koji bi uspijevali u ekstremnim okruženjima“, navodi mikrobiolog Matthew Sullivan.

Upoređujući njihove genetske sekvence sa bazom podataka poznatih virusa, tim je otkrio da su najzastupljeniji virusi u oba uzorka bili bakteriofagi koji mogu da zaraze Methylobacterium – bakterije važne za metanski ciklus u ledu.

Najviše su bili povezani sa virusima koji su pronađeni u sojevima Methylobacterium u staništima biljaka i iz tla – u skladu sa prethodnim izvještajem da glavni izvor prašine zaleđen na Guliyi vjerovatno potiče iz tla.

„Ovi smrznuti virusi vjerovatno potiču iz tla ili biljaka i olakšavaju absorpsciju hranljivih sastojaka svojim domaćinima“, zaključio je tim.

Iako ovaj novootkriveni spektar drevnih virusa izaziva nelagodu usred pandemije, najveća opasnost ne leži u njima, već u onome što oslobađa led koji se topi – ogromne rezerve metana i ugljenika. Međutim, jasno je i da nam ovaj led pruža uvid u prošle promjene životne sredine, kao i evoluciju virusa.

„Znamo vrlo malo o virusima i mikrobima u ovim ekstremnim okruženjima i o tome šta se tamo zapravo nalazi“, napominje geolog Lony Thompson, koji primjećuje da još nemamo odgovore na mnoga važna pitanja.

„Kako bakterije i virusi reaguju na klimatske promjene? Šta se dešava kada pređemo iz ledenog doba u toplo vrijeme kao što smo sada?“, kaže Thompson.

Zaključak je da još mnogo toga treba da bude istraženo.