Španjolski biskup dao otkaz zbog ljubavi prema spisateljici erotskih romana

Autor  Sep 09, 2021

Kad je prošlog mjeseca španjolski biskup Xavier Novell podnio ostavku, Rimokatolička crkva je navela strogo osobne razloge ne ulazeći u detalje.

Sada se u španjolskim medijima pojavilo da se zaljubio u ženu koja piše erotsku prozu sa sotonskim nijansama.

2010. godine u 41. godini postao je najmlađi španjolski biskup u Solsonima u sjeveroistočnoj regiji Katalonija.

Podržao je takozvanu konverzijsku terapiju za homoseksualnost i provodio egzorcizme.

Smatran je zvijezda u usponu u španjolskoj katoličkoj crkvi, njegova odluka da podnese ostavku uz odobrenje Vatikana prošlog mjeseca bila je iznenađenje. Navodno se nekoliko puta sastao s dužnosnicima Vatikana, kao i sa samim Papom.

Bio je to šok kada je Religión Digital izvijestio da je pao na razvedenu Silviu Caballol, psihologinju i pisca erotike. Na stranici stoji da bivši biskup sada traži posao na području Barcelone kao agronom.

Njene knjige uključuju naslove poput Pakle Gabrijelove požude i trilogije Amnezija. Na jedno od njezinih djela čitatelju se obećava putovanje u sadizam, ludilo i požudu te borba između dobre i zla, Boga i Sotone s planom da poljulja vlastite vrijednosti i vjerska uvjerenja.

Niti bivši biskup, koji sada ima 52 godine, niti Silvia nisu odgovorili na izvještaje iako ga je Religión Digital citirao kako je rekao "Zaljubio sam se i želim raditi stvari kako treba".

Biskupija je u međuvremenu odgovorila naglasivši kako je "potvrda ili ne ove priče strogo osobna stvar samo njega".

Pitanje je ponovno pokrenulo pitanje celibata unutar Crkve. U ranijim intervjuima Xavier Novell priznao je da se u mladosti zaljubio u 18-godišnju djevojku da bi se kasnije želio oženiti i imati djecu prije nego što se odlučio na drugačiji put.

Njegova promjena mišljenja potaknula je gunđanje unutar Crkve. Dominikanska časna sestra Lucía Caram reklama je da je "poludio" i kritizirala njegovo promicanje "konverzijske terapije".

Izvor: BBC