Istraživanje transporta obrnutog nosoroga dobilo Ig Nobelovu nagradu Istaknuto

Autor  Sep 10, 2021

Eksperiment u kojem je nosorog obješen naglašeno kako bi se vidjelo kakav je učinak imao na životu, nagrađen je jednom od ovogodišnjih Ig Nobelovih nagrada.

Drugi primatelji bili su timovi koji su proučavali bakterije u žvakaćim gumama zalijepljenim za kolnike i kako kontrolirati žohare na podmornicama, objavio je BBC.

Ove nagrade nisu toliko poznate kao "pravi" Nobelovi - ne baš.

Svečanost se nije mogla održati u uobičajenom domu sveučilišta Harvard u SAD -u zbog ograničenja vezanih uz Covid.

Umjesto toga, sva se zabava dogodila na internetu.

Časopis za znanstveni humor, Annals of Improbable Research, kaže da bi njegove nagrade Ig Nobel prvo trebao nasmijati, ali i natjerati vas na razmišljanje.

A studija nosoroga, koja ove godine osvaja nagradu za transportna istraživanja, čini upravo to. Što bi moglo izgledati luđe od vješanja 12 nosoroga naopako 10 minuta?

No, veterinari za divlje životinje Robin Radcliffe sa Sveučilišta Cornell i kolege učinili su upravo to u Namibiji jer su htjeli znati može li se zdravlje životinja ugroziti ako ih se tako postavi prilikom transporta helikopterom.

To je aktivnost koja se sve više koristi u afričkim konzervatorskim aktivnostima za prebacivanje nosoroga između područja.

Ne, nitko nije proveo osnovnu istragu kako bi provjerili jesu li srce i pluća smirenih životinja podnijeli naopako letenje, reklama je Robin.

Za BBC News je rekao: "Namibija nije bila prva zemlja koja je premjestila nosoroge naopako s helikopterima, ali oni su prvi napravili korak unatrag i rekli:" Hej, proučimo ovo i shvatimo, je li ovo sigurno za nosoroge? "

I tako je njegov tim, u suradnji s namibijskim Ministarstvom okoliša, šumarstva i turizma, 12 smirenih crnih nosoroga okrenuo se naopako i izmjenio njihove fizičke reakcije.

Ispostavilo se da su se životinje jako dobro snašle. Zapravo, postojali su dokazi da su nosorozi bili bolji u ovom neobičnom položaju nego da jednostavno leže na prsima ili na boku.