Putin je samoizolaciju opisao kao 'test' za Sputnik V Istaknuto

Autor  Sep 15, 2021

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je samoizolaciju u kojoj se nalazi nakon "cjelodnevnog" izlaganja kontakta koji je bio zaražen koronavirusom kao "test" za rusku vakcinu Sputnjik V protiv virusa.

Putin (68) dao je taj komentar tijekom video konferencija sa članovima vlada i čelnicima vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, javlja Radio Slobodna Europa.

"Nekoliko ljudi u mom užem krugu se razbolilo, jedan od tih zaposlenika je osoba koja radi u mojoj neposrednoj blizini", rekao je Putin dodajući da je razgovarao s neidentificiranim osobom neposredno prije no što je tom čovjeku pozlilo.

"Razgovarao sam sa njim cijeli dan ranije", rekao je Putin uz dodatak da su bili "u vrlo bliskom kontaktu".

Putin je objasnio da je i kontakt bio vakcinisan, ali da mu je nivo antitijela opao, nakon čega je ponovno vakcinisan i "tri dana nakon vakcinacije se razbolio".

Ruski predsjednik koji je ranije tvrdio da je potpuno vakcinisan Sputnikom V, opisao je svoju trenutnu situaciju kao "prirodni eksperiment".

"Da vidimo kako će Sputnik V raditi u praksi", rekao je Putin i dodao da su testovi pokazali da su njegova antitijela visoka.

Ruski predsjednik je u ponedjeljak prisustvovao nekoliko javnih događaja, uključujući sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Moskvi i ruskim paraolimpijskim timom. Također je prisustvovao vojnim vježbama koje su se odvijale u koordinaciji s Bjelorusijom.