Johnson&Johnson treba prestati koristiti - Infektologinja Beović - Mlada žena u Sloveniji ipak nije preminula nakon cijepljenja, ali je u životnoj opasnosti Istaknuto

Autor  Sep 29, 2021

Nakon što je jučer objavljena informacija da je preminula 20-godišnjakinja koja je prije dva tjedna primila cjepivo Janssen proizvođača Johnson&Johnson, iz Sveučilišne bolnice (UKC) u Ljubljani to su demantirali, preciziravši da je žena u životnoj opasnosti. U međuvremenu se oglasila stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje, infektologinja Bojana Beović, te je pozvala na privremenu obustavu korištenja tog cjepiva


Iako je demantirana jučer objavljena informacija o tome da je 20-godišnjakinja preminula nakon cijepljenja, RTV Slovenija i dalje tvrdi da je mlada žena klinički mrtva, pozivajući se na oca koji je još jučer ispred neurološke klinike izjavio da se ide oprostiti od kćeri.

'Mislim da se cijepila prije 10 dana, ne znam točno jer ne živimo više zajedno. Nisam ni znao da se išla cijepiti', rekao je ljutiti muškarac novinarki javne televizije te dodao da su mu u klinici rekli da je doživjela moždani udar kao posljedicu cijepljenja.

UKC Ljubljana u utorak poslijepodne objavio je da je pacijentici u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima odmah poslije prijema dijagnosticirano stanje opasno po život te je započeto hitno liječenje, no unatoč uloženim naporima, nije se poboljšalo. Trenutno je hospitalizirana na odjelu intenzivne njege u izuzetno teškom zdravstvenom stanju, priopćili su iz UKC-a.

Zbog vremenskog slijeda cijepljenja jednokratnim vektorskim cjepivom slučaj je prijavljen Nacionalnom institutu za javno zdravstvo kao moguća nuspojava te postoji osnovana sumnja da postoji uzročno-posljedična veza između cijepljenja i komplikacija, dodaju iz klinike.

Prema posljednjim podacima, cjepivom Janssen u Sloveniji je cijepljeno 119.799 osoba, a Slovenija je u utorak od Mađarske naručila novih 100 tisuća doza upravo tog cjepiva.

Nakon incidenta infektologinja i stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje Bojana Beović izjavila je za POP TV kako smatra da bi cijepljenje Janssenom trebalo barem privremeno obustaviti.

'Takva nuspojava događa se u nekoliko slučajeva na milijun i nismo očekivali tako nešto. Nigdje nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo trebali ograničiti ovo cjepivo. No događaj je toliko tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku više ne bismo riskirali i više ne bismo koristili ovo cjepivo, bez obzira na različito mišljenje EMA-e ili mnogih drugih zemalja koje ga koriste', rekla je Beović.

Utvrdi li se da je između smrti dvadesetogodišnjakinje i cijepljenja bilo uzročno-posljedične veze, bit će to drugi takav slučaj u Sloveniji.

Slovenka s diplomatskom putovnicom, mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Bruxellesu, umrla je krajem svibnja ove godine, nakon što je primila cjepivo protiv covida-19 koje je razvila tvrtka Johnson&Johnson, kad su članove slovenskih misija i diplomate u Bruxellesu cijepili slovenski infektolozi.

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja vektorskim cjepivima koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Ono se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.

 IZVOR: Tportal