Mehmedovićeva inicijativa: Da zvanično saznamo ko od ključnih faktora međunarodne zajednice podržava koju inicijativu o zajedničkom tržištu

Autor  Okt 01, 2021

Poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović oglasio se na FB, najavljujući inicijativu kako bi se okončao haos oko različitih inicijativa o zajedničkim tržištu Zapadnog Balkana - Post Mehmedovića prenosimo u cjelini: 

 Inicijativa da zvanično saznamo ko od ključnih faktora međunarodne zajednice podržava koju inicijativu o zajedničkom tržištu.

Snažno podržavam stav izgovoren tokom posjete Ursula von der Leyen da moramo konačno znati šta se zapravo dešava: prvo razgovaramo o „Mini Schengenu“, pa se u Sofiji 2020. u okviru Berlinskog procesa prihvata inicijativa EU da se pokrene Zajedničko tržište Zapadnog Balkana, a onda godinu kasnije krene se sa Otvorenim Balkanom. Zašto NE Zajedničko tržiše iz okvira Berlinskog procesa a zašto DA Otvoreni Balkan?

Dodik isto sa Escobarom razgovara o „Otvorenom Balkanu“ i kaže da Escobar podržava tu inicijativu. Inicijative koje jačaju ekonomiju u regionu su odlične, ali moramo znati šta stoji iza ovog haosa s različitim nosiocima pratkično istih inicijativa.
Von der Leyen najavila da će se ispitati šta je do sada urađeno u vezi sa sporazumima koji su potpisani 10. novembra prošle godine u Sofiji na samitu organiziranom u okviru Berlinskog procesa, a koji predviđaju zajedničko tržište zapadnog Balkana budući da su se pojavile nove inicijative poput inicijative za "Otvoreni Balkan" u kojem su sada Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Prije dvije godine pokrenuta je inicijativa koja se zvala "Mini Schengen", ali je nakon toga održan samit u Sofiji na kojem su predviđene politike povezivanja zemalja zapadnog Balkana, no sada se pojavljuju ponovo nove inicijative.

Dodik se u četvrtak sastao sa Escobarom. Kako je kazao, razgovor je inicaran od Escobara.
“Bilo je priča o Otvorenom Balkanu. Ista je tema bila i na sastanku sa Von der Leyen. Apsolutno smo se složili da je to dobra inicijativa. Rekao sam da podržavam tu inicijativu. Naravno postoje oni koji su to problematizovali. Svaka inicijativa koja dovodi do otvaranja granica svakako je dobrodošla, bez obzira kako se zove”, poručio je Milorad Dodik.
postavlja se ključno pitanje; ŠTA JE SA JEDINSTVENIM TRŽIŠTEM U BOSNI I HERCEGOVINI, DA NE IDEMO DALJE PRIČAJUĆI O JEDINSTVENOM TRŽIŠTU BALKANA.

Izvor: FB