Dva miliona Izraelaca ostaje bez zelenih propusnica zbog treće doze

Autor  Okt 03, 2021

U Izraelu su u nedjelju stupila na snagu nova pravila za izdavanje takozvanih zelenih propusnica, pa će gotovo dva miliona Izraelca ostati bez njih jer nije primilo treću, buster dozu vakcine protiv COVID-a 19.

Počev od nedjelje, zelena propusnica će važiti šest mjeseci od posljednje doze vakcine, a to je promjena koja će utjecati na između 1,7 i 1,9 miliona Izraelaca, javljaju izraelski mediji, a prenosi Beta.

U isto vrijeme policija će pojačati kontrolu dokaza o vakcinisanju na mjestima okupljanja i u gradovima sa visokom stopom infekcije.

Sve postojeće zelene propusnice više ne važe i Izraelci moraju da nabave nove preko web stranice Ministarstva zdravlja ili aplikacije koje su postale dostupne posle ponoći.

Na osnovu novih, prilično kompliciranih pravila oni koji su se oporavili od COVID-a 19 moraju da prime jednu dozu vakcine da bi dobili propusnicu.

Ta propusnica počinje da važi sedmicu dana od primanja posljednje doze koja se traži i to u narednih pola godine.

To znači da je mogu dobiti oni koji su se oporavili COVID-a i oni koji su vakcinisani poslije oporavka prije manje od šest mjeseci.

Oni koji su primili drugu dozu vakcine poslije 3. oktobra dobit će propusnicu sedmicu dana poslije vakcinisanja Fizerovom i dvije sedmice poslije vakcinisanja Modernom.

Propusnicu će dobiti i djeca ispod 12 godina koja pokažu negativan PCR test.


Takav dokument omogućava pristup mnogim javnim mjestima i događajima uključujući restorane i muzeje.

Privremena propusnica može da se dobije na osnovu negativnog testa na virus, koji se plaća osim u slučaju da osoba ne može da se vakciniše.

Izrael, prva zemlja koja je ponudila treću dozu, počela je takozvanu buster kampanju 1. augusta, najprije za građane starije od 60 godina, a sada mogu da se imuniziraju svi stariji od 12 godina koji su primili drugu dozu prije šest mjeseci.

Premijer Izrael Naftali Bennett saopštio je u subotu navečer da je “još rano za slavlje” uprkos znacima da najnoviji talas COVID-a 19 jenjava.

On je ocijenio da je Izrael još u “kritičnoj fazi” pošto se otvaraju škole i vrtići posle septembarskih vjerskih praznika i izmjene propisa o karantinu, pa je pozvao da se vakcinišu svi koji to nisu učinili u potpunosti.

U petak je broj Izraelaca hospitaliziranih u teškom stanju pao na ispod 600 na 586, prvi put od 17. augusta, prema podacima Ministarstva zdravlja.

Među njima je 422 nevakcinisanih, 108 je primilo dvije doze, a 37 tri.

Pozitivnost testova je u četvrtak bila 3,81 posto. Od početka pandemije u Izraelu je preminulo 7.766 ljudi.

Ministarstvo zdravlja je u nedjelju ujutro naknadno javio da se važnost zelene propusnice produžava na tri dana zbog tehničkih teškoća iskrslih pri izdavanju novih dokumenata.

Na punktovima za vakcinciju povećan je broj onih koji žele da prime treću dozu pred stupanje na snagu novih pravila.

IZVOR: AGENCIJE