NASA scenariji za obranu od asteorida, uskoro lansiraju letjelicu Istaknuto

Autor  Okt 08, 2021

Astronomi već godinama upozoravaju na činjenicu da će se Zemlja, u nekom trenutku u budućnosti, naći na udaru asterodia koji bi mogao ugroziti opstanak čovječanstva. Iako se to neće dogoditi u sljedećih nekoliko godina, svemirske agencije diljem svijeta već razvijaju scenarije kojima bi spriječili katastrofalni sudar asteroida i Zemlje.

U NASA-i su uvjereni kako je najbolji način, jednostavno udariti po asteroidu različitim oružjima ne bi li ga razbili na manje komade ili izbacili iz postojeće putanje u neku sigurniju. No, ono što se čini dobrom idejom na papiru, ne mora uvijek funkcionirati i u praksi. Stoga će svoju teoriju isprobati i uživo.

Kako su izvijestili iz NASA-e, 23. studenog izvesti će DART odnosno Double Asteroid Redirection Test (Test preusmjeravanja asteroida). U planu im je lansirati letjelicu koja bi udarila u asteroid kako bi provjerili što će se dogoditi.

Cilj im je 160 metara velik asteroid Dimorphos koji se nalazi milijunima kilometara udaljen od Zemlje. Radi se o asteroidu koji boravi u orbiti oko većeg asteroida Didymos, a procjenjuje se da bi se oba asteroida mogla naći u Zemljinom susjedstvu u rujnu 2022. godine. Upravo bi tad letjelica trebala stići do Dimorphosa i udariti u njega.

U NASA-i se nadaju da će udar letjelice, velike tek osam metara, usporiti Dimorphosovu brzinu za otprilike jedan posto, što bi moglo promijeniti njegovu orbitu. Pokus je bitan jer će se u tom trenutku asteroidi naći na udaljenosti od gotovo 11 milijuna kilometara od Zemlje i znanstvenici će ga moći promatrati teleskopom.

Znanstvenicima nije cilj uništiti asteroid već prikupiti informacije o tome što bi se moglo dogoditi i kako bi se takav način mogao primijeniti na obranu Zemlje od opasnih asteroida u budućnosti.

 

Izvor: Zimo