Kurz će vladati iz sjene?

Autor  Okt 10, 2021

Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastiana Kurza tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio porezni novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist “narodnjaka”.

Austrijski mediji su prepuni komentara svake vrste od strane čelnika austrijskih parlamentarnih stranaka i šefova Klubova njihovih zastupnika u Nacionalnom vijeću austrijskog parlamenta, kojima će se nakon večerašnje ostavke na kancelarsku dužnost uskoro pridružiti i Sebastian Kurz. Povod za Kurzovu ostavku i političku krizu u Austriji je istraga koju je Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju pokrenulo protiv njega, osumnjičivši ga za podmićivanje i pronevjeru državnog novca. Prema prvim reakcijama oporbene stranke su zadovoljne Kurzovom ostavkom, ali ne i njegovim selidbom u Parlament na mjesto šefa Kluba zastupnika Narodne stranke (ÖVP), čiji čelnik ostaje i nadalje.

Šefica Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) Pamela Rendi Wagner, koja se je ponadala da će u utorak u parlamentu biti Kurzu izglasano nepovjerenje i pasti njegova vlada te ona postati nova austrijska kancelarka udružena s još dvije preostale oporbene stranke, krajnje desnim “slobodnjacima” (FPÖ) i liberalima Neosa, te vladajućim Zelenima, Kurzovu je ostavku komentirala kao “alibi akciju”.

“Kurz odlazi, ali njegov tirkizni sustav ostaje”, istakla je Rendi Wagner. Napomenula je kako Kurz kao čelnik ÖVP-a i šef Kluba zastupnika “narodnjaka” u parlamentu i dalje ima određenu snagu i utjecaj na ÖVP-ovu politiku. Dakle, kako je ustvrdila šefica socijaldemokrata Kurz ostaje “kancelar u sjenci Republike Austrije”. Potkancelaru i šefu vladajućih Zelenih Werneru Kogleru je poručila da o tome razmisli do utorka i izvanrednog zasjedanja Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta, te odluči da li mu je “dovoljna izmjena samo jedne glave”.

Potkancelar Kogler je rekao kako je Kurzova ostavka “ispravan korak za Austriju” i da će Zeleni nastaviti koaliciju s “narodnjacima”.

I naravno s novim saveznim kancelarom Alexanderom Schallenbergom, koji je uoči sutrašnjeg sastanka s Koglerom, već dobio “zeleno svjetlo” Zelenih za nastavak “političkog braka”. Čelnik krajnje desnih “slobodnjaka” (FPÖ) kontroverzni Herbert Kickl je Kurzovu ostavku komentirao kao njegov “bijeg u parlamentarni imunitet”.

“Možda je Kurz otišao, ali tirkizni sustav je tu, kao i prije”, tvrdi Kickl. Šefica Neosa Beate Meinl Reisinger je rekla kako njeni liberali “uzimaju Kurzovu ostavku na znanje”, ali uz upit: Da li je to dovoljno?” Za nju i ostale oporbenjake Kurzovo selenje u parlament je samo “polovična ostavka”. Iz ureda austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena nije bilo nikakvih komentara, osim da je prvi čovjek u državi bio informiran o ostavci Kurza.

Unatoč toga mediji komentiraju kako je austrijski predsjednik sigurno odahnuo kada je čuo da je Kurz odstupio s kancelarske dužnosti, jer to mnogo znači za smirivanje posljednjih dana u Austriji uzavrele političke scene koja je rezultirala krizom vlade i naštetila međunarodnom ugledu ove alpske zemlje u Europi i svijetu.

Da podsjetimo, Državno tužiteljstvo za gospodarski kriminal i korupciju u pokrenutoj istrazi protiv Sebastiana Kurza tereti ga da je 2016. i 2017. godine pronevjerio porezni novac koji je korišten za medijske kampanje u njegovu korist i korist “narodnjaka”. Sada već bivši austrijski kancelar odbacio je sve optužbe i podnio ostavku. Njegov je nasljednik dosadašnji šef austrijske diplomacije Alexander Schallenberg.

Izvor: Večernji.ba