Ako Dodik krene - Novi saziv rukovodstva DF-a donio zaključke o krizi u BiH: "U slučaju da Dodikov SNSD-e krene u jednostrano formiranje paravojnih, terorističkih formacija…" Istaknuto

Autor  Okt 23, 2021

Pružena je puna podršku ministru odbrane Bosne i Hercegovine Sifetu Podžiću, te naglašeno da će DF insistirati na institucionalnom odgovoru na krizu prouzrokovanu nelegalnim djelovanjem kadrova stranke SNSD

Zastupnik Demokratske fronte u Zastrupničkom domu Parlamenta FBiH Hajrudin Žilić izabran je za predsjednika Glavnog odbora, a potpredsjednike Milan Mandilović, Ivana Mijatović i Marijela Hašimbegović, odlučeno je na konstituirajućoj sjednici Glavnog odbora Demokratske fronte održanoj u Tuzli.

Novi saziv Predsjedništva Demokratske fronte činit će: Željko Komšić, Zlatan Begić, Alma Kratina, Dženan Đonlagić, Hamed Hodžić, Hajrudin Žilić, Denis Huskić, Suljo Tahirović, Amir Orlović, Albin Zuhrić, Edin Hadžiahmetović, Mirsad Klepo, Goran Bulajić, Mensur Peljto, Mahir Mešalić, Bibija Kerla, Vesna Dauldži, Aida Sirbubalo, Sandra Imširović, Boris Krešić, Mirsad Duratović, Milan Dunović, Vlatko Glavaš, Ilijaz Pilav, Mara Đukić, Dževad Adžem, Sifet Podžić, Goran Mačkić, Mensura Beganović, Adnan Lukač, Vedrana Vujović, Samer Rešidat i Hanka Vajzović, saopćeno je iz te političke partije.

Dženan Đonlagić imenovan je za generalnog sekretara, Hamed Hodžić za izvršnog sekretara, a Zlatan Begić, Milan Dunović, Alma Kratina i Mirsad Duratović imenovani su za potpredsjednike Demokratske fronte.


Glavni odbor je na današnjoj sjednici donio i niz zaključaka.

- Demokratska fronta će insistirati na institucionalnom odgovoru na krizu prouzrokovanu nelegalnim djelovanjem kadrova stranke SNSD. Neophodno je djelovati u skladu sa zakonima, u koordinaciji sa patnerima iz međunarodne zajednice, i učiniti sve kako bi se izbjegao ozbiljan incident, koji Milorad Dodik priziva, a može imati dalekosežne posljedice.

- Proces formiranja parainstitucija u entitetu RS na najdirektniji način ugrožava dostignuti stepen suvereniteta BiH koji je predvidjen Dejtonom, i kao takav mora biti zaustavljen demokratskim sredstvima domaćih i međunarodnih institucija.

- Oružane snage Bosne i Hercegovine su jedina legalna vojna snaga u Bosni i Hercegovini, čije je postojanje neupitno bez obzira na najave nelegalnih poteza Milorada Dodika, i imaće široku domaću i međunarodnu podršku u slučaju da SNSD krene u jednostrano formiranje paravojnih, terorističkih formacija.

- Smatramo neophodnim uspostavljanje bolje koordinacije svih organizacija i političkih stranaka koje neupitno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Bez obzira na sve druge političke razlike, saradnja oko odbrane Bosne i Hercegovine mora biti neupitna i nema alternativu.

- Demokratska fronta pruža punu podršku ministru odbrane Bosne i Hercegovine Sifetu Podžiću u daljem sprovođenju strategije i politike odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine.

- Demokratska fronta podržava zajednički nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj na Opštim izborima 2022. godine.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici minutom šutnje odao počast jutros preminuloj dugogodišnjoj članici Demokratske fronte Aidi Koristović, saopćeno je.

Atrakcija