Oslobađajuća presuda Rittenhouseu istakla duboke podjele u SAD Istaknuto

Autor  Nov 22, 2021

Oslobadjajuća presuda Kyle Rittenhouseu optuženom za ubistvo dvije osobe tokom prošlogodišnjih protesta ponovo je istakla duboke podjele u američkom društvu po pitanju kontrole oružja, rase i pravosudnog sistema, bez naznaka rješenja ogorčenih debata u polarizovanoj naciji, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) ocjene svjetskih medija.

Presuda Rittenhouseu riješiće malo toga u američkoj debati o pitanjima rase i pravde, ocjenjuje Financial Times, ukazujući da je oslobađajuća presuda poslije dvosedmičnog suđenja koje je oštro podijelilo javno mnijenje, izazvala ogorčenje na ljevici i slavlje na desnici.

Sudski postupak Rittenhouseu razotkrilo je podijeljenu zemlju koja se još bori s pitanjima rase i krivičnog pravosuđa više od godinu dana poslije ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Rittenhouse, tada 17-godišnjak, došao je u augustu prošle godine u Kenoshu iz susjedne države Illinois pošto je policajac upucao crnca Jacoba Blakea, koji je zbog povrede paralizovan, što je pokrenulo višednevne proteste i nerede. Policajac koji je ranio Blakea, nije optužen.

Rittenhouse je tokom suđenja rekao da je došao u Kenoshu da štiti imovinu i pruži prvu pomoć, navodeći da je nosio pušku da bi se zaštitio. On je upucao trojicu muškaraca, od kojih je ubio dvojicu a trećeg ranio u sukobu s masom demonstranata.

Republikanski poslanici i konzervativni komentatori pozdravili su oslobađajuću presudu Rittenhouseu, tvrdeći da je presuda odbrana prava Amerikanaca po Drugom amandmanu da "drže i nose oružje", navodi britanski list, ukazujući da je sudija u slučaju Rittenhousea prethodno odbacio optužbu za nošenje vatrenog oružja.

Malo suđenja u SAD posljednjih godina je izazvalo takvu ogorčenost poput slučaja Kylea Rittenhousea, ističe BBC.

Oslobađajuća presuda Rittenhousea zavisila je od konkretnih detalja zakona o samoodbrani Visconsina, koji uzimaju u obzir stanje uma Rittenhousea u trenutku pucanja.

Zakon uzima u obzir da li je Rittenhouse vjerovao da se nalazi u neposrednoj opasnosti od povrede, ali ne i njegove odluke koje su ga dovele u opasnu situaciju, ističe BBC, ukazujući da bi suđenje moglo da podstakne ponovno razmatranje zakona o samoodbrani širom SAD i da li oni dovoljno razmatraju sveukupne okolnosti upotrebu ubojite sile, posebno u društvu u kojem su labava ograničenja za vatreno oružje.

Dosad je bio trend da se širi pravo na samoodbranu u mnogim američkim saveznim državama kroz zakone koji pojedincima daju pravo da koriste silu da zaštite svoje domove i sebe, umjesto da izbjegnu sukob, povlači britanski javni servis i ocjenjuje da bi podjele u suđenju Rittenhouseu mogle dodatno da podstaknu debatu o tome da li ti zakoni idu predaleko ili nisu dovoljni.

Slučaj Rittenhouse istakao je duboku podjelu u SAD oko prava na oružje, piše New York Times.

Četiri dana prije nego što je Rittenhouse oslobođen optužbi za ubistvo, sudija je odbacio optužbu za nezakonito posjedovanje poluautomatske puške kakva se koristi u vojne svrhe.

Povlačenje te optužbe, ističe list, predstavlja upečatljiv podsjetnik da je slučaj Rittenhouse, pored ispitivanja polarizujućih pitanja rase i prava na samoodbranu, istakao da na američkim ulicama ima sve više oružja, kao neuspjeh napora da se uvedu čak i skromna ograničenja nošenja oružja.

Zakoni o oružju u SAD generalno su sve blaži, pošto je otvoreno nošenje sada legalno, u ovom ili onom stepenu, u mnogim državama.

S druge strane, ističe New York Times, većina Amerikanaca podržava strože zakone o oružju, ali je prošlogodišnja Galupova anketa pokazala da je podrška regulaciji oružja, koja je povećana poslije masovnog ubistva 2018. u srednjoj školi u Parklandu, oslabila tokom pandemije COVID-19 i porasta nasilnih zločina. Ipak, druge ankete pokazuju da i dalje postoji snažna podrška većoj kontroli.

Reakcije poslije presude također su se fokusirale na pitanje rase u slučaju Rittenhouse, premda, kako piše Washington Post, mnogi konzervativci pitaju kakve veze to ima s rasom budući da su osoba koja je pucala, tri žrtve, advokati i sudija svi bili bijeli.

Na ljevici, s druge strane, rasa izgleda kao osnovna pokretačka sila slučaja, na osnovu teze da crna osoba u istim okolnostima vjerovatno ne bi dobila takvu blagonaklonost i simpatije kakve su sud i porote pokazali prema Rittenhouseu, navodi Washington Post, ukazujući da mnogi liberali tvrde da se čini da sistem koji obećava jednaku pravdu za sve ima različite standarde za različite rase.

Studija podataka Federalnog istražnog biroa (FBI) o zločinima pokazala je da je tokom šestogodišnjeg perioda tri puta bilo vjerovatnije da će fatalna upotreba vatrenog oružja bijele osobe prema crnoj osobi biti presuđena kao opravdana nego u slučaju kada bijelac ubije bijelca.


Izvor: Beta