Beč certificirao etičku upotrebu umjetne inteligencije Istaknuto

Autor  Jan 18, 2022

Bečko gradsko komunalno preduzeće Wiener Stadtwerke već djelomično koristi umjetnu inteligenciju u upravi preduzeća i u kontaktu s klijentima jer češća upotreba umjetne inteligencije donosi pozitivne efekte u oblasti privrede, ali i podiže kvalitetu življenja.

Kroz trenutni pilot projekt "Wiener Stadtwerke" njena upotreba je etički certificirana što znači da su rizici poput favoriziranja ili diskriminacije pojedinih grupa stanovništva pri obradi upita klijenata spriječeni.

Interno razvijeno rješenje umjetne inteligencije automatski kategorizira pismene upite klijenata preduzeća te je moguće efikasnije obraditi i više od 1.000 mailova i pisama dnevno.

Kada je riječ o digitalnom humanizmu Beč preuzima vodeću ulogu u Evropi. Institucije u Briselu trenutno pregovaraju oko prikladnog paketa za digitalne usluge, dok je projekt bečkog preduzeća već evaluirao Institut za električno i elektroničko inžinjerstvo (IEEE) sa sjedištem u Beču. Ispitani su transparentnost, algoritamska pristranost i privatnost.

- Uz pomoć umjetne inteligencije mnogi zadaci u upravi se mogu efikasnije i brže ispuniti. Međutim u direktnom kontaktu s ljudima, a posebno pri korištenju podataka, potreban je oprez - objašnjava gradski ministar za privredu Peter Hanke.

Ukoliko naprimjer stariji podaci pokazuju da su muškarci češće zauzimali vodeće pozicije u odnosu na žene, to može navesti autonomni kompjuterski sistem do pogrešnog zaključka da su muškarci načelno bolji za takve pozicije, što vodi ka sistemskoj diskriminaciji, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo


Izvor: FENA