Vučić: Što ćute na Kurtija Istaknuto

Autor  Nov 24, 2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će po povratku iz Rusije uputiti pismo svim šefovima država i vlada u kojem će zatražiti objašnjene i odgovor na pitanje - kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute i da li bi, na slične izjave iz Srbije, takođe ćutali.

"Kako je moguće da Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, svako malo, ali na vrlo jasan način i pre tri dana ponovo, jasno i precizno govori i to, ne kao neko ko se zalaže, već o sopstvenoj želi za ujedinjenje Kosova i Albanije", rekao je Vučić u obaćanju javnosti.

On je konstatovao da niko, nijedna politička instanca u Evropi nije reagovala.

"Ni takozvani izvestioci za KiM, ni izvestioci za bilo šta, niko iz Evropske komisije, Evropskog parlamenta, niko od šefova država, vlada, ministara zemalja članica EU. Niko nije", ukazao je predsjednik Srbije.

Zato će, ističe, njegovo pismo sadržati prosto pitanje - da li to znači da će tako da ćute i da neće reagovatai ukoliko bi bilo ko iz Beograd govorio o ujedinjenju s nekim drugim.

"Ili biste iste sekunde reagovali, osim što biste imali desetine pomagača i denuncijanata koji bi nas odmah prijavili zbog neodgovornih izjava, ili bih ja završio na lomači, kao u srednjem veku...", dodao je Vučić i upitao:

"Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?"

Pri tome, naglašava, ne kaže da će se Srbija zalagati za ujedinjenje s nekim drugim, jer se zalaže za međunardono priznate granice i poštovanje međunarodnog javnog prava.

"Ali, tražiću objašnjenje i pitati šta biste rekli da je to neko iz Srbije ili RS? Da li bi bio sličan ili isti odgovor, ili je onima koje ste vi rađali sve dozvoljeno, a Srbi ništa ne smeju ni da pitaju. Ja ću da se drznem, da pitam i tražim objašnjenje", rekao je Vučić.

Dodao je da će to objašnjenje tražiti u zvaničnoj formi od svih šefova država i vlada.

"Moram da pitam kako bi reagovali da takve izjave dolaze iz Beograda, kakve dolaze iz Prištine, jer jednom s tim mora da se prekine i ne može više objašnjenje da bude - pustite, koga briga šta priča Kurti. Ali, zato kažu - kad Vučić to priča, to može i da se desi, što je bilo objašnjenje jednog od najvažnijih političkih predstavnika koje sam pitao", rekao je Vučić.

Ponovo je upita da li to znači da neko ima pravo na neodgovornost, ako je Albanac ili pripada nekim drugim narodima, ali nemate pravo, ne na neodgovornost, već na iste aršine, ako ste Srbin.

"Samo želimo da to neko jasno kaže", zaključio je Vučić.

On je rekao da će sutra imati veoma važan susrert sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, 19. do sada, kao i da će razgovarati o svim ključnim političkim pitanjima.

Kazao je da će razgovrati s Putinom i o KiM i da će ga obavijestiti o svemu što se dešava u razgovorima o KiM, kao i o cjelokupnoj situaciji na zapadnom Balkanu.

"Za nas su interesantna pitanja iz regiona, ali sasvim sigurno je da ću od Putina moći da čujem kako on vidi situaciju u Evropi i Aziji i u svetu, i kako mi, kako mala zemlja da nađemo najbolju poziciju u turbulentnom svetu i zaštitimo svoje interese", rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da je razgovor sa specijalnim izaslnikom EU Miroslavom Lajčakom bio korektan, normalan, ali ne bi, kazao je, iznosio detalje.

Na pitanje da li je Lajčak na nečemu insistirao s obzirom na to da je rekao da je došao da razgovara o mogućem susretu srpskog predsjednika s Kurtijem do kraja godine, Vučić je rekao da je Srbija ta koja traži razgovore.

"Mi tražimo razgovore ne zato što sam oduševljen Kurtijevom politikom, već zato što razgovor mora da donese neke rezultate.

Ne bih o detaljima razgovora..., a razgovarali smo od rešavanja pitanja nestalih osoba do formiranja Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug