Za Srbiju "Otvoreni Balkan" bolje rješenje od evrointegracija

Autor  Dec 22, 2021

Za Srbiju je inicijativa "Otvoreni Balkan" bolje rješenje od evrointegracija, jer ne bi morala da se odrekne svojih veza sa Rusijom i Kinom, ocjenjuje politički analitičar Dragomir Anđelković i poručuje da je za budućnost tog projekta ključno priključivanje Crne Gore, Bosne i Hercegovine i "entiteta Kosovo".

Anđelković navodi za Tanjug da "Otvoreni Balkan", kao iznuđeno rješenje zbog zastoja u evrointegracijama, našoj zemlji pruža mogućnost da se poveže sa regionom, maksimalno sarađuje sa Evropskom unijom, ali i zadrži svoje strateške privredne i geopolitičke partnere sa istoka.

- Ključno je da li će pristupiti države iz regiona. Ako pristupe Crna Gora, Bosna i Hercegovina i "entitet Kosovo", mislim da je stvar zaokružena i da će zaživjeti. Ako ne pristupe, to je polovično rješenje - kaže on.

Anđelković objašnjava da zapadne zemlje, iako diretno ne mogu da se pridruže "Otvorenom Balkanu", kroz tu inicijativu mogu ne samo da kompenzuju evrointegracije, već, dodaje, naprave iskorak u spoljnoj politici.

- Članice EU ne mogu integralno da budu povezane, mogu da imaju specijalne aranžmane i da budu dodatni mostovi sa EU, kao što mogu takvi aranžmani da se grade i sa vanevropskim zemljama od Turske pa do Kine, naravno, prije svega, i sa Rusijom - kaže Anđelković.

Balkanske zemlje će kroz ekonomsko povezivanje, tvrdi on, postići i bolje međudržavne odnose, o čemu, kako kaže, svjedoče i pomirljive poruke lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije sa samita u Tirani.

- Možemo da imamo privredu korist, ali i društvenu i nacionalnu. U okviru te inicijative svi Srbi mogu da se povežu, svi albanci, svi muslimani... ukratko, da realizujemo i svoje nacionalne aspiracije na racionalan način, a i da prosperiramo - smatra Anđelković.

Izvor: RTRS