Traži li Dodik možda izvinjenje Bošnjaka? Normalizovati odnose sa Srbijom, Mađarskom, Hrvatskom, Kinom Istaknuto

Autor  Dec 23, 2021

- Dva od tri konstitutivna naroda ne podržavaju kretanje BiH onako su to Bošnjaci zamislili. Oni bi da Hrvatima biraju predstavnike, a Srbima oduzimali šume, zemljište i sva prava i još bi bi da im aplaudiramo - rekao je Dodik.

On je rekao da je bošnjačka strana pokrenula harangu jer nije imala odgovore na pitanja Republike Srpske o kršenju Dejtonskog sporazuma, objavila je RTRS.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nakon današnje sjednice ove institucije na kojoj je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, obratio se novinarima u Istočnom Sarajevu.


“Vidljivo je da je stanje u BiH dovedeno do apsurda. Dva od tri konstituvna naroda ne podržavaju put kojim ide BiH onako kako su zamislili muslimani u BiH, u kojem bi Hrvatima birali “njihove” predstavnike, a Srbima uzimali šume, oduzimali zemljište i onda još tražili da mi aplaudiramo. Ta BiH je nemouguća. Politika nekonfrontiranja predvođenja Izetbegovićem, Komšićem i dr. koji se upinju da pokažu da su stručni pa potpuno jeste da pokažu kako su dobronamjerni prema svima”, rekao je član Predsjedništva BiH na početku obraćanja medijima, objavila je N1.

Izjavio je kako su za Bosnu i Hercegovinu dvije najvažnije zemlje Hrvatska i Srbija.

“Odnosi muslimanskog rukovodstva nikada nisu bili gori sa Hrvatskom, a nisu ni sjajni sa Srbijom. Tome dodajte da su se upleli u sukobe sa Mađarskom potpuno nepotrebno. Pogotovo orkestrirano sa puno mržnje kreiraju priču o tome kako ovdje se stalno proteže neki ruski maligni uticaj. Pokušavaju da devastiraju srpsku i hrvatsku stranu. Takva BiH je nemoguće da postoji. Potrebno je da se što prije normalizuju odnosi sa Srbijom, Mađarskom, Hrvatskom, Kinom”, kazao je Dodik.

O dokumentima koji su objavljeni a tiču se komesara za proširenje EU Olivera Varhelyia i navodnog dogovora koji su postigli Dodik je rekao kako je EU komesar imao pozitivnu ulogu.

“Nema veće istine od činjenice da BiH ne može da funkioniše ako jedan od tri konstutivna naroda ne može da ostvari svoja prava zagarantovana Ustavom. Varhelyi je u razgovoru sa nama bio vrlo jasan. Tačno je da je rekao da je Inzkov zakon napravio mnoge probleme i pokušao sve da učini da bi se pribiližili stavovi strana u BiH. Imao je pozitivnu ulogu”, izjavio je ovo danas Dodik.