Komšić o pokretanju procesa za Dobrovoljačku: Potpuna lakrdija i sramota, Haški sud je utvrdio da je kolona JNA bila legitimna vojna meta Istaknuto

Autor  Apr 28, 2022

Pokušava se izmijeniti karakter oružanog sukoba u BiH kroz otužene dijelove Tužilaštva BiH koje danas ne bi ni postojalo kao ni pravosudne karijere mnogih u njemu, da pripadnici MUP-a i TO RBiH, nisu 3. maja 1992. odbranili državu i njene i institucije, pa i pravo na postojanje ovakvog Tužilaštva BiH


Povodom montiranog procesa protiv pripadnika Armije Bosne i Hercegovine, MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, te protiv Predsjedništva RBiH, oglasio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

- Prilično je jasno da je ponovno pokretanje procesa u slučaju Dobrovoljačka pokušaj da se putem montiranih optužnica, u potpunosti izmijeni karakter oružanog sukoba u BiH. Po nalogu režima u Beogradu, a putem korumpiranog i politički pristrasnog pravosuđa, nastoji se poništiti činjenica srbijanske agresije, pri čemu će se napadači na Republiku Bosnu i Hercegovinu prikazati kao žrtve a branioci Bosne i Hercegovine i Sarajeva kao zločinci, što ipak ne čudi, jer se radi o cjelovitom pokušaju revizije koji se odvija kroz mnoge društvene aspekte, pa stoga nije čudo ni što se odvija kroz otuđene dijelove Tužilaštva BiH, navodi Komšić te dodaje da se to deševa preko "istog onog Tužilaštva BiH koje danas ne bi ni postojalo kao ni pravosudne karijere mnogih u njemu, da pripadnici MUP-a i TO RBiH, nisu 3.maja 1992. odbranili državu i njene i institucije, pa i pravo na postojanje ovakvog Tužilaštva BiH".

- Osim toga, pokrenuti postupak smatram potpunom lakrdijom i sramotom. Prema stavu koji je utvrdio i Haški sud, kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila je legitimna vojna meta. Tu je stvar jasna i nema potreba za bilo kakvim procesom onima koji su na legalan i legitiman način djelovali, u cilju odbrane države. Neka se Tužilaštvo BiH pozbavi snajperistima i ostalim zločincima koji sa brda pobili preko jedanaest hiljada građana Sarajeva, istakao je Komšić.