U BiH nije podignuta niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva: Žrtve svjedoci genocida traže od Tužilaštva BiH da izvrši krivično procesuiranje Istaknuto

Autor  Apr 28, 2022

Udruženje žrtava svjedoka genocida zatražile su od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da izvrši krivično procesuiranje zločinačke opsade Sarajeva. Predmet je dostavljen glavnom tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, šefu odjela za ratne zločine i tužiocima u odjelu za ratne zločine.

Obavijestili su ih da je 5. aprila, u okviru Informativog centra Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), održana konferencija posvećena 30. godišnjici opsade Sarajeva na kojoj su se obratili i govorili predsjednik, glavni tužilac i sekretar Međunarodnog rezidualnog hehanizma za krivične sudove (MRMKS), koji je pravni nasljednik MKSJ, a koji su govorili o nasljeđu iz presuda MKSJ/MRMKS koje su se bavile opsadom Sarajeva.

- Želimo Vas podsjetiti na pravosnažne presude protiv Stanislava Galića,Dragomira Miloševića, Radovana Karadžića, Ratka Mladića,zbog snajperskog djelovanja i granatiranja, opšte dokaze o karakteru granatiranja i snajperskog djelovanja, zaključke o planovima, pripremama, političkoj i vojnoj kontroli opsade, učešću i doprinosu SRJ /Srbije u stvaranju i podržavanju opsade, zaključke o značaju Sarajeva za političko i vojno rukovodstvo Srba, zaključke da je opsada Sarajeva zločin protiv čovječnosti koji se realizirao preko Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), zaključke o krivičnoj odgovornosti - navode iz Udruženja.

Dalje navode da, imajući u vidu da u BiH nije podignuta niti jedna optužnica za opsadu Sarajeva, dostavljaju četiri pravosnažne presude MKSJ/MRMKS: Karadžić, Mladić, Milošević i Galić na dalje postupanje, jer presude pored pravosnažnih zaključaka o opsadi, sadrže i imena osoba na nižim nivoima koji su aktivno sudjelovali u počinjenim zločinima.

- Isto tako dostavljamo Vam i Anex B usvojene Državne Revidirane Strategije za progon ratnih zločinaca u kojem se državnom tužilaštvu BiH i Vama tužiocima nalaže da u prioritet uzmete predmete Pravila puta Rimskog sporazuma i cca 300 predmeta u kojima se nalaze imena snajperista, minobacačlija i drugih političkih i vojnih osoba odgovornih za opsadu.

Dostavljamo vam i brošuru “SARAJEVO 30 GODINA BEZ OPTUŽNICE.” Brošura sadrži najvažnije pravosnažne i konačne zaključke MKSJ/MRMKS o opsadi Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine i to iz dostavljene četiri presude. Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Stanislavu Galiću izrečena je doživotna kazna zatvora, a Dragomiru Miloševiću kazna od 29 godina. Informisani smo od odgovornih sa MKSJ/MRMKS da raspolažete njihovom bazom dokumenata koji su korišteni pred MKSJ/MRMKS u svim procesima.

Ukoliko do sada niste znali, bili informisani, ili niste iz bilo kojeg razloga mogli ili htjeli krivično procesuirati opsadu Sarajeva kao međunarodno - sudski utvrđenog zločina protiv čovječnosti, ovim obavještenjem i dostavom presuda i informacija smatramo Vas direktno odgovornim za eventualno dalje ignoriranje, odnosno neprocesuiranje zločinačke opsade Sarajeva, glavnog grada BiH - zaključuju iz Udruženja žrtava svjedoka genocida.