Finski grad uklanja bistu Lenjina Istaknuto

Autor  Apr 29, 2022

Vlasti grada Turku, bivše prijestonice Finske, saopštile su da će ukloniti spomenik ruskom revolucionaru, političaru i filozofu Vladimiru Lenjinu, zbog specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini.

Lenjinova bista, koja se nalazi u centru grada ispred Muzeja umjetnosti, biće uklonjena što je prije moguće, zajedno sa pločom na kojoj piše "V.I. Lenjin je posjetio ovu kuću dok je bježao iz carske Rusije 1907. godine."

Gradonačelnik Turkua Mina Arve izjavila je da je donijela odluku o uklanjanju biste nakon brojnih javnih i medijskih diskusija u svjetlu sukoba u Ukrajini.

Grad Turku objavio je na svojoj internet stranici da je bista Lenjina postala "simbol političke podjele" čak i prije ruske vojne operacije sa ciljem demilitarizovanja Ukrajine u pružanja podrške republikama u Donbasu koju Finska, u skladu sa većinom Zapada, smatra "invazijom", piše "Sputnik".

Statua se u posljednjih nekoliko godina vidi kao sve više kontroverzna i oskrnavljena je nekoliko puta.

Bistu je napravio čuveni sovjetski skulptor Mihail Anikušin i izložena je u centru Turkua od 1977. godine. Radi se o poklonu tom gradu od Lenjingrada, sada Sankt Peterburga, koji se smatra blizancem finskog grada.

Ovo umjetničko djelo pripada kolekciji Grada Turkua i nakon uklanjanja biće sačuvana u skladištu muzeja.

Lenjinu, koji jedan od lidera Oktobarske revolucije, pripisuju se i zasluge kao jednom od tvoraca nezavisnosti Finske.