Američka vojska planira slanje stotina satelita za praćenje neprijateljskih hipersoničnih raketa Istaknuto

Autor  Jul 21, 2022

Američka agencija za svemirski razvoj (SDA) objavila je da je dodijelila više od 1.3 milijarde dolara u dva prototipa ugovora za slanje 28 malih satelita u nisku Zemljinu orbitu, izvještava The War Zone.

Predviđeno je lansiranje za tri godine, a sateliti su dizajnirani za pružanje početnog upozorenja/praćenja projektila kroz plan buduće Nacionalne obrambene svemirske arhitekture (NDSA). Projekt NDSA se sastoji od više komponenti, uključujući dva sloja svemirskih platformi, koje SDA opisuje kao transportni sloj i sloj praćenja. Transportni sloj, koji je u osnovi komunikacijski sloj, pružit će “sigurne i zaštićene vojne podatke niske latencije i povezanost širom svijeta s cijelim nizom vojnih platformi.” Planirano je poslati satelite različitih veličina, njih 300 do 500 u nižu Zemljinoj orbiti (LEO) u rasponu od 750 kilometara do 1200 kilometara visine. S punom konstelacijom, 95% lokacija na Zemlji imat će najmanje dva satelita u vidnom polju u bilo kojem trenutku, dok će 99% lokacija na Zemlji imati barem jedan satelit u vidnom polju. Sloj praćenja će osigurati globalne indikacije, upozorenja i praćenje prijetnji naprednih raketa, uključujući i hipersoničnih raketnih sustava. Dok dosadašnji američku sustavi praćenja mogu biti donekle učinkoviti kod praćenja balističkih raketa, prilično su ograničeni kada je riječ o hipersoničnom oružju.


Novi projekt pokazuje koliko je brzo američka vojska napravila korekciju politike svoje svemirske raketne obrane i strategije upozoravanja. Prije samo četiri godine, sada umirovljeni general John Hyten, tada glavni pomoćnik u Strateškom zapovjedništvu SAD-a, rekao je da je ključno modernizirati Pentagonove svemirske senzorske sposobnosti za suočavanje s novim prijetnjama. SAD nema sposobnosti praćenja objekata koji nepredvidivo putuju vrlo velikim brzinama u gornjoj atmosferi ili čak svemiru. Ovaj novi sloj praćenja, trebao bi biti sposoban detektirati i pratiti hipersonične rakete kroz njihovu cjelokupnu putanju.

Pentagon se ozbiljno zabrinuo prošle godine kada je Kina testirala hipersonično klizno vozilo (glide vehicle) s mogućnosti nošenja nuklearne bojeve glave koje ide u svemir i putuje na orbitalni način prije nego što prođe kroz atmosferu prema svojoj meti. Kao pokazatelj koliko ozbiljno SAD shvaća raketnu prijetnju iz Kine, Kongres je za SDA osigurao dodatnih 550 milijuna dolara dodatnih sredstava u fiskalnoj godini 2022. kako bi se ubrzao razvoj sloja za praćenje, s posebnim naglaskom na praćenje i upozorenja o svemirskim projektilima. Isprva dodtana ulaganja idu ka američkom Indo-Pacifičkom zapovjedništvu, ali plan je da se taj program proširi globalno.

 

Povezani članci (po oznakama)