U Španiji potvrđen slučaj krimsko-kongoanske hemoragijske groznice Istaknuto

Autor  Jul 22, 2022

Muškarac srednjih godina primljen je u bolnicu u španskom regionu Kastilja i Leon nakon što mu je dijagnostikovana krimsko-kongoanska hemoragijska groznica, saopštile su danas vlasti.

Bolest, koja ima stopu smrtnosti između 10 i 40 odsto prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), prvi put je otkrivena na Krimu 1944. godine, prenose agencije

Često se nalazi u Africi, Balkanu, Bliskom istoku i Aziji i rjeđe drugdje u Evropi. Ljudi je mogu prenositi bliskim kontaktom krvlju ili tjelesnim tečnostima.

U ovom španskom slučaju, muškarac je prvo primljen u lokalnu bolnicu u sjeverozapadnom gradu Leonu kada je pokazao simptome bolesti nakon što ga je ujeo krpelj, a kasnije je prebačen u drugu bolnicu vojnim avionom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"On ima ubod krpelja i ostaje u stabilnom stanju, uprkos teškoj kliničkoj slici koju ova patologija implicira", saopštile su lokalne zdravstvene vlasti.

Ugrizi krpelja ili kontakt sa životinjskom krvlju ili tkivom su česti uzroci bolesti, koja izaziva simptome uključujući groznicu, bol u mišićima, vrtoglavicu, bol u očima, osjetljivost na svjetlost, povraćanje i bolu grlu u ranim fazama i može dovesti do otkazivanja organa i unutrašnjeg krvarenja.

Španija je otkrila prvi slučaj ove bolesti 2011. godine, a jedan Španac je umro 2016. nakon što mu je bolest dijagnostikovana poslije ujeda krpelja.