Svjetska top-lista: 10 najpopularnijih stvari koje ljudi žele učiniti prije nego što "odu s ovog svijeta" Istaknuto

Autor  Maj 09, 2023

Sam izraz označava stvari koje bi trebalo napraviti prije nego odete s ovog svijeta, a na popis bi valjalo staviti stvari koje se, lakše ili teže, ipak mogu ostvariti.

„Bucket list“ izraz je koji je, čini nam se, u govor, bar kod nas, prilično ušao nakon sjajnog filma s Jackom Nicholsonom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama. Sam izraz označava stvari koje bi trebalo napraviti prije nego odete s ovog svijeta, a na popis bi valjalo staviti stvari koje se, lakše ili teže, ipak mogu ostvariti.

TripAdvisor's Travellers Choice Awards 2022., je na temelju kvalitete i kvantitete recenzija objavljenih prošle godine, rangirao najbolja iskustva. Neka vjerojatno, nećemo doživjeti nikad, dok druga već jesmo ili se nalaze na našem popisu stvari koje planiramo napraviti bar jednom u životu.

Najboljim iskustvom proglašena je avantura koju možete doživjeti u Ujedinjenim arapskim emiratima, pod nazivom „Obilazak crvenih dina, safari na devama i roštiljanje u kampu Al Khayma“. Kao što vjerojatno možete zaključiti, ovo iskustvo je pomalo neobično. Sedam sati obilazite pustinju Al Lahbab džipom, devom i daskom za surfanje (da, da, surfate po pješčanim dinama). Iskustvo je zabavno i raskošno, ali vjerojatno se pitate što i mi – zaslužuje li baš ono biti broj jedan stvari koje valja doživjeti za života?

Ipak, ostatak popisa ima i konvencionalnih stvari. Tako je drugo mjesto zauzela posjeta Machu Picchuu u Peruu, dok je treća let balonima iznad egipatskih drevnih čuda u Luxoru. Baloni su očito jako popularni, pa odmah ispod vožnje u Egiptu, na četvrtom mjestu, završila je vožnja balonima (i doručak) u turskoj Kapadokiji.

Za peto mjesto trebalo bi posjetiti plažu u dalekoj Arubi, te skočiti s litice u more. Zipline u novozelandskoj šumi je na mjestu broj šest, a broj sedam vodi vas u Portoriko i posjet špiljama Arenales u koje se ulazi direkt brodom/kajakom s rijeke.

Osmo mjesto je skok iz aviona u paru iznad Sao Paula (ok, ovo je moguće na više lokacija definitivno), deveto je otkrivanje polarne svjetlosti u njemačkoj, a zadnje TOP 10 iskustvo zatvara plivanje s lamantinima (rođaci morskih krava) na Floridi.