Kakav se sve škart iz inostranstva uvozi u BiH? Istaknuto

Autor 

Zbog mikrobiološke ili hemijske neispravnosti, neodgovarajućeg kvaliteta, nepotpunog ili neadekvatnog deklarisanja, lane je za 32 pošiljke hrane zabranjen uvoz u RS i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču, piše Srpskainfo.com.

Propusti su utvrđeni kod različitih roba kao što su konditorski proizvodi poreklom iz Srbije i Turske, dijetetski proizvodi iz Slovačke, orašasti plodovi poreklom iz Irana, Mađarske i Španije, prerađevine od povrća porijeklom iz Portugalije i Poljske.

Republička inspekcija za hranu je u 2018. u spoljnotrgovinskom nadzoru prilikom uvoza izvršila 37.467 kontrola pošiljki hrane, od kojih je za laboratorijsku proveru zdravstvene ispravnosti uzeto 2.375 uzorka hrane.
U posmatranom periodu, prilikom uvoza je obavljeno i 10.759 kontrola pošiljki hrane za životinje, od čega su za laboratorijsku provjeru zdravstene ispravnosti i kvaliteta uzeta 302 uzoraka.

– Nakon izvršenih analiza u svega dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, te su obe pošiljke vraćene dobavljaču. Po osnovu nadzora u spoljnotrgovinskom prometu u budžet RS uplaćena je naknada u iznosu od 2,4 miliona KM – saopštili su iz Inspektorata RS, objavila je Srpskainfo.com

Atrakcija