Wigemark: Mora se uspostaviti vlast bez uvjetovanja

Autor  Maj 25, 2019

Wigemark smatra da mora postojati zajedničko razumijevanje oko prioriteta djelovanja buduće vlasti, ali napominje da je postignuta određena principijelna suglasnost te je pozvao političke predstavnike da urade naredni korak, a to je formiranje vlasti.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark kazao je da će u Mišljenju Europske komisije o kandidatskom statusu BiH najvjerojatnije biti rečeno da BiH u konačnici može postati članica EU, s tim da postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni.

Ocijenio je da je to važan korak na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Europskoj uniji, ali naglašava da se u ovom trenutku ne može reći točan datum kada će to biti urađeno, jer to ovisi o odlukama Europske komisije, ali mišljenje se očekuje uskoro, prenosi Fena.

Imajući u vidu da se ovog tjedna održavaju izbori za Europski parlament, Wigemark je kazao da su svaki parlamentarni izbori izuzetno važni, a to je najbolje vidljivo na primjeru BiH, gdje su prošle godine održani opći izbori, ali vlasti na nivou Vijeća ministara i Federacije BiH još uvijek nisu formirane.

- U takvim okolnostima teško je očekivati da će se dalje razmatrati određene preporuke i analize u kontekstu daljnjih iskoraka u smislu članstva BiH u EU bez formiranih vlada u BiH. Pretpostavljam da će to biti vrlo jasno naglašeno i u Mišljenju - zaključio je Wigemark.

Dodao je da će nakon objave Mišljenja Europske komisije o kandidatskom statusu BiH 28 zemalja članica Europske unije odlučivati koji će to biti naredni korak, ali to će biti teško bez formiranih vlasti naročito Vijeća ministara BiH što je, kaže, vrlo ozbiljan nedostatak.

Stoga je pozvao je sve predstavnike političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da odustanu od preduvjeta i odbace bilo kakva uvjetovanja za formiranje vlasti nego da prvo formiraju vlade, a potom da se suoče s otvorenim pitanjima.

Wigemark smatra da mora postojati zajedničko razumijevanje oko prioriteta djelovanja buduće vlasti, ali napominje da je postignuta određena principijelna suglasnost te je pozvao političke predstavnike da urade naredni korak, a to je formiranje vlasti.

- Mora se uspostaviti vlast, mora postojati uprava nad zemljom jer u izostanku formiranih tijela i u postojanju vakuuma otvara se prilika za neke druge snage da popune taj prazan prostor i to u konačnici može dovesti do neželjenih dešavanja - stav je šefa Izsaslanstva EU.

Europskoj uniji, dodaje Wigemark, potrebni su partneri s kojima mogu raditi u BiH, a njihov primarni partner su građani BiH zbog čega se organiziraju i javne debate s lokalnim predstavnicima različitih vrsta institucija i udruženja.

- Građani trebaju znati što znače europske integracije i kako se one odražavaju na njih i kako će to utjecati na njihov svakodnevni život, a nadamo se da će to unaprijediti život građana i na taj način uticati na njihov ostanak u zemlji. No, ne formirati vlasti je veoma loša ideja - zaključio je Wigemark.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31