Srbi se okupljaju na Trgu Šumadija Istaknuto

Autor  Maj 29, 2019

Srbi sa Kosova i Metohije održaće danas protest u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice povodom brutalne akcije specijalne jedinice ROSU u kojoj je uhapšeno 28 osoba. Protestno okupljanje zakazano je za 12 sati na Trgu Šumadija, a organizovaće ga Srpska lista, piše Blic.

– O daljim koracima i aktivnostima Srpska lista će odlučiti naknadno – rekao je predsjednik te stranke Goran Rakić.

Srbi su prethodne noći organizovali straže i dežurstva u svim srpskim institucijama zbog eventualnih novih akcija Prištine.

Specijalne jedinice NJSO (nekadašnje ROSU) upale su u ranim jutarnjim časovima u utorak na teritoriju sve četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i Metohije i privele 19 policajaca i devet civila, većinom srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Sjeverom Kosova dugo su odzvanjale sirene za uzbunu, u pojedinim dijelovima čula se pucnjava, dok najdramatičnije bilo u blizini Zubinog potoka kada su pripadnici ROSU probijali blokade na putu. Prilikom upada povrijeđeno je nekoliko srpskih državljana, a među narodom je zavladao strah.

Prištinski zvaničnici su nasilnu akciju, koja je trajala više od šest sati, pravdali navodnom borbom protiv organizovanog kriminala.
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da su u Zubinom Potoku šverceri pokušavali da vatrenim oružjem ometaju ovu operaciju.

– U Zubinom Potoku je intervenisala obična policija, ali su im se opridružile jedinice ROSU jer su policajci napadani iz vatrenog oružja. Rosu je bila podrška policiji koja je naišla na namjerne prepreke postavljene od nepoznatih osoba – naveo je Haradinaj.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da su kosovske policijske snage prekoračile silu i naredio punu borbenu gotovost Vojske, piše Blic.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Novembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30