Blic objavio spisak lobista Kosova

Autor  Jun 10, 2019

Blic je objavio tekst o najuticajnijim američkim lobistima za projekat nezavisnosti Kosova, među kojima su bračni par Klinton, prenosi RTRS.


U tekstu pod naslovom "Decenijama grizu za kosovsku nezavisnost", Blic piše da nije nepoznato da SAD priznaju nezavisnost Kosova, ali da uloga nekih ljudi u tome odavno nije politička, već zalazi i u sferu ličnih i poslovnih interesa.

Prvi na listi najvažnijih i najupornih lobista je bračni par Klinton. List navodi da su bivši američki predsjednik Bli Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton ostali upamćeni kao jedni od najvatrenijih zastupnika ideje o kosovskoj nezavisnosti.

Zbog toga što su oboje podržali sve poteze prištinskih vlasti, zaključno sa samoproglašenom nezavisnošću, dobili su veliku zahvalnost, koja se, između ostalog, ogledala u ulicama i spomenicima koji nose njihova imena i likove u Prištini.

Kao drugi najistaknutiji lobista označen je bivši šef posmatračke misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker, koji je, kako piše Blic bio čovjek kojem su se Albanci klanjali do neba. Voker je simbol afere "Račak", koja je bila povod za bombardovanje SRЈ 1999. godine.

Vilijam Voker (Foto: nspm.rs)

Sljedeća na listi je Madlen Olbrajt, državna sekretarka SAD u Kliintonovoj administraciji. Ona, kako piše beogradski dnevnik, iz sve snage podržava kosovsku nezavisnost, tim prije što je njena kompanija "Olbrajt grup" stala iza jednog od vodećih mobilnih operatera na KiM "Ipko neta", a svojevremeno se spekulisalo da želi da kupi i poštu i telekomunikacije Kosova.

Medlin Olbrajt

Sljedeći na listi pod brojem četiri, je američki kongresmen iz Tenesija, Tim Burčet, za kojeg list navodi da, iako ne da se svrsta među prištinske lobiste, ne bi bilo greške ako bi neko pomislio da je ne samo protivnik, već mrzitelj Srba.

List podsjeća na njegov nedavni razgovor sa bivšom predsjednicom Kosova Atifetom Јahjagom, u kojem Burčet kaže da su "Srbi smećarski narod, bez imalo hrabrosti, za koji treba što prije naći način da bude priveden pravdi".

Na petom mjestu je kongresmen Eliot Ejndžel, koji se Kosovom bavi 30 godina.

Prištinske vlasti su, kako piše Blic, uvijek mogle da računaju na njegovu podršku, a razlog tome su, kako se spekuliše, razni poslovni i donatorski aranžmani koje Ejndžel ima sa lobistima za kosovsku nezvisnost i političkim liderima iz Prištine.

Na šestom mjestu je penzionisani general Vesli Klark, koji je bio komandant NATO snaga u Evropi i koji je rukovodio operacijom bombardovanja SRЈ.

Po napuštanju službe u vojsci, Klark postaje biznismen i rukovodilac kanadske energetske komapnije "Enviditi", koja je od prištinskih vlasti tražila licencu za istraživanje rezervi uglja od kojih bi se proizvodila sintetička nafta, podsjeća Blic.

Mjesto broj sedam pripalo je Hariju Bajraktariju, američkom biznismenu i lobisti albanskog porijekla, koji je jedan od glavnih finansijera kosovske nezavisnosti.
Mediji su otkrili njegove poslovne veze sa kongresmenom Ejndželom, podsjeća Blic.

Na mjestu broj osam je Fljorin Krasnići, koji neformalno nosi titulu jednog od osnivača OVK i koji je do bogatstva došao trgujući oružjem u SAD.

Svojevremeno je američki Pi-bi-es snimio dokumentarac "Bruklinska veza", u kojem je, između ostalog, rečeno da je Krasnići u SAD skupio 30 miliona dolara za naoružavanje OVK, a onda kupovao oružje u prodavnicama i švercovao ga na Kosovo. 

Atrakcija