Za loše odnose sa USA nađite drugog predsjednika

Autor  Jun 10, 2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će uraditi sve što može da Srbija izgradi bolje odnose sa SAD, ali da to ne znači da ne smije da govori o tome šta misli o NATO agresiji na Srbiju i odnosima sa SAD u prošlosti, javlja Tanjug.

"Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost, a da sa SAD ima loše odnose, nađite drugog predsednika i drugu vladu", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Metju Palmerom u Beogradu.

On je dodao da će uraditi sve što može da grade bolje odnose i drugačiju budućnost.

Kaže i da je zamolio Palmera da SAD pomogne Srbiji u specifičnim ekonomskim odnosima i da svakako ne mogu da mole za pomoć neprijatelja.

"Moramo da razdvojimo to u svojim glavama, da umemo da poštujemo sebe i svoju prošlost, ali da više od svega poštujemo budućnost naše dece i da razmišljamo o tome. Da ne zaboravaljmo stvari, ali i da je o ono što će se dogoditi uvek važnije od onog što je bilo", poručio je Vučić.

Istakao je da to ne znači da neće smjeti da kaže šta misli o prošlosti i NATO bombardovanju Srbije, ali, moraju, kaže, da se koncentrišu na budućnost.

Vučić je rekao da ti razgovori nisu prijatni, ali da je sa visokim zvaničnikom Stejt dipartmenta Metju Palmerom vodio razgovor "otvorenih karata" i "bez rukavica".

"Nikome nisu prijatni ti razgovori, ali mislim da su korisni".

Visoki funkcioner Stejt deparmenta Metju Palmer je poručio da Srbija može da računa na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije.

On je prenio da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije.

"Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju posebno u ekonomskoj oblasti", rekao je on.

Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Vučić je izrazio zahvalnost SAD-u na podršci EU putu Srbije, kao i modernizaiji Srbije, te istakao da su bilateralni odnosi, politički i ekonomski, na uzlaznoj putanji i da vjeruje da u budućnosti mogu da budu samo bolji, a ne lošiji.

Kada je riječ o ekonomiji, predsjednik je istakao američku kompaniju NCR u Beogradu koja zapošljava nekoliko hiljada ljudi, a nedavno je postaviljen i kamen temeljac za kampus te kompanije.

Podsjetio je i da se očekuje da sa američkim kompanijama u Srbiji započnu neki od najvažnijih infrastruktrnih projekata.

Vučić je prenio da je zamolio Palmera da kaže nekoliko lijepih riječi o poslovnoj klimi u Srbiji i pomogne dolazak novih investitora što bi bilo značajno za Srbiju, iako je svjestan da u velikim, na tržištu zasnovanim privredama država ne može da naredejuje.

Dodao da je Srbija i SAD imaju dobru vojno-ekonomsku saradnju, te zahvalio što NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije.

"Naši razgovori nikada nisu laki i jednostavni, ali da budem iskren, otvorenost i konkretnost tih razgovora su nam mnogo značajniji nego to kako se ko u razmeni argmenata oseća. Zato sam zadovoljan sadržinom razgovora, bez obzira što on ne može da bude srećan zbog mojih stavova, kao što ni mi ne možemo da pevamo od sreće zbog njihovog stava prema nezavnisnosti Kosova", primjetio je Vučić.

Predsednik Srbije je istovremeno ukazao da je neodbranjiva pozicija NATO prije 20 godina i da nije postojao dovoljan razlog za agresiju na Srbiju, koja je uništila mnogo ljudskih života, saobraćajnu insfrastukturu, ekonomsku i političku infrastrukturu prema zapadnim zemljama u decenijama poslije toga.

"Mislim da za to nije bilo nikakvog opravdanja i mislim da je srpski narod, iako ni mi nismo bili uvek anđeli, niti sveci, platio cenu koju nismo zaslužili. Nadam se da će za 10 godina neki ljudi to sagladavati iz nekog drugog ugla - prava i pravde jednog malog naroda i njegovog prava na postojanje i normalan život".

Vučić je iskoristio i ovu priliku da pozove predsjednika SAD Donalda Trampa da posjeti Srbiju i ponovio da je malo zemalja u kojima bi mogao da ima podršu kao u Srbiji.

"Znamo da ne možemo da očekujemo veliku ili značajnu promenu stava po pitanju KiM, ali se nadamo, i molim vas da to preneste Trampu, nešto balansiranijem odnosu, koji bi bio nešto povoljniji i vodio bi računa o budućnosti Srbije", zaključio je predsjednik Srbije.

Atrakcija